У Српском Итебеју нови прелаз с Румунијом

СРПСКИ ИТЕБЕЈ: На јавном увиду се до 15. новембра налази План детаљне регулације будућег граничног прелаза Српски Итебеј (Општина Житиште)– Отелек у Румунији.
2
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Ово је један од корака ка стварању услова за изградњу новог граничног прелаза који ће, у складу са међународним споразумом између Србије и Румуније, бити отворен за путничке бродове, спортске чамце, пешаке и бициклисте.

Површина која је резервисана за изградњу прелаза налази се у непосредној близини бициклистичке стазе, с једне, и преводнице на каналу Бегеј, с друге стране. Планирано је да се направи посебан крак бициклистичке стазе која ће са главне трасе водити до граничног прелаза, док ће бродови проверу од стране царине и пограничне полиције обављати док се налазе у преводници.

Сви земљани путеви су планирани за модернизацију односно за изградњу са чврстом коловозном конструкцијом. У плану је да ширина ових путева буде 3,5 метара са осовинским оптерећењем до пет тона. На овај начин, због ниске фреквенције возила, омогућава се њихово кретање без мимоилажења, али се планом оставља могућност изградње проширења на појединим деоницама.

С обзиром на то да је постојећа бициклистичка стаза ширине 1,6 метара, она је недовољна за двосмерно кретање бициклиста, односно за кретање возила које спроводе надзор и инспекцију канала. Зато се планира њено проширење на минимално 2,5 метра, чиме ће ова међународна бициклистичка стаза бити сврстана у категорију бициклистичког пута.

У оквиру намене објеката у функцији водопривреде, планирају се приступни путеви ширине 3,5 метара, а кружним кретањем омогућено је једносмерно кретање моторних возила.

Гранични прелаз Српски Итебеј – Отелек је важан део пројекта прекограничне сарадње Румуније и Србије на ревитализацији канала Бегеј и изградњи бициклистичке стазе, уз Бегеј, од Темишвара до Зрењанина. Овај замашни подухват подразумева и стварање услова за повезивање Зрењанина и Темишвара обновљеним речним саобраћајем. Бродови су између ова два града редовно пловили све до 1958. када је обустављен саобраћај на каналу Бегеј.

Такође, бициклистичка стаза, која ће спојити већ завршену румунску трасу од Темишвара, са српском од Зрењанина и Клека, биће дуга 75 километара. Она је важан део плана за развој све популарнијег бициклистичког туризма у банатском региону, али и шире.

Планирано је да гранични прелаз буде отворен од 7 до 19 сати, уз могућност да се међудржавним споразумом време рада продужи. 

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести