У Суботици се тражи се занатлија више

СУБОТИЦА: У Националној служби за запошљавање пријављено је 8.777 незапослених на подручју севернобачког округа, што је смањење од 12,2 одсто у односу на исти период прошле године. Од јануара до 1. септембра запослено је 3.291 лице.
suboticaCentar08-RHA
Фото: Дневник/ Радивој Хаџић

Суботичка филијала НСЗ надлежна је за подручје северне Бачке, где осим Суботице спадају и општине Бачка Топола и Мали Иђош. На целом том подручју по последњем попису има 186.906 становника.

„Број регистрованих запослених је 54.953 лица (према подацима из прошле године), а просечна зарада на подручју округа, без пореза и доприноса, за јун ове године износи 46.054 динара“, каже Елвира Сечи-Ердман, саветница за запошљавање суботичке филијале НСЗ.

Суботица броји 141.554 становника према последњем попису, а према подацима од прошле године, број регистрованих запослених је 44.962. Просечна зарада запослених за јун у Суботици износила је 47.004 динара, потврђује Елвира. Сама Суботица броји 5.371 незапослих лица, што је умањење од 12 одсто у односу на исти период прошле године. Највише има дугорочно незапослених, док су млади у најповољнијој ситуацији, као и они са било каквим занатом у рукама.

Од укупног броја незапослених, 4.405 су жене, односно 50,2 одсто. Статистика тако показује да пол не игра битну улогу код запослења, што је охрабрујућа вест, већ квалификације и образовање, а да се онима који су већ дуго на бироу, шансе да ће наћи посао смањују.

Према речима радника Националне службе за запошљавање од 2009. године када је престала да важи законска обавеза пријављивања сваког слободног радног места послодаваца Националној служби, не располажу подацима укупне потражње на тржишту.

„Дакле наша анализа суфицитарних и дефицитарних занимања ради се само на основу захтева послодаваца који су нам се директно обратили“, каже Елвира Сечи-Ердманн.

У периоду од 1. јануара, закључно са 27. септембром ове године, дефицитарна занимања према НСЗ суботичке филијале су: бравар, лимар, заваривач, металостругар, металоглодач, електроинсталатер, техничар за нумеричко управљање-ЦНС машине, аутоелектричар, аутомеханичар, електромеханичар, електротехничар, машински техничар, кувар, конобар, геронтодомаћице, месари, пекари, зидари, декоратери зидних површина, медицинске сестре, шивачи, продавци, фризери, козметичари.

„Тражени су и информатичари, електро инжењери свих смерова, а посебно инжењер мехатронике, затим дипломирани фармацеути, доктори медицине, доктори стоматологије, дипломирани ветеринари, дипломирани социјални радници, технолог заштите биља, пољопривредни инжењер, дипломирани инжењер за хемијску технологију“, каже саветница Националне службе.

Суфицитарна занимања су дипломирани економисти без обзира на смер, али и васпитачи. Послодавци све више имају потребу за уско стручним знањима и вештинама, зато у НСЗ раде на специјалистичким информатичким и другим обукама.

М. Стакић

 

EUR/RSD 117.7410
Најновије вести