У Темерин стиже пречистач, исељена спорна фарма

ТЕМЕРИН: Председник општине Темерин Младен Зец каже да су ове године урадили пуно тога на територији целе општине, али да је најважнија и највећа инвестиција пречистач отпадних вода.
д
Фото: Dnevnik.rs

- У сарадњи са Министарством животне средине обезбеђена су средства за изградњу пречистача отпадних вода, а радови треба да почну идуће године. Предвиђено је да се инвестиција реализује две године, а паралелно са тим радиће се и канализациона мрежа за целу територију општине Темерин- истакао је Зец.

Ова година за општину Темерин била је у знаку новитета, нових пројеката и модернизације. Он додаје да су реконструисани тротоари, бициклистичке стазе и путеви, аутобуска стајалишта.

- Завршена је спољашња реконструкција зграде Месне заједнице у Бачком Јарку, а и Сириг ће добити ново седиште локалне самоуправе. Такође, један од симбола Темерина, Стари парк, добиће нови изглед, јер су започети и ти радови- наводи Зец.

Оно што највише занима становнике Темерина је изградња фабрике воде, на шта председник општине Темерин каже да је то проблем целе Војводине, а не само Темерина.

- Од Покрајинске владе добили смо 20 милиона динара за пројектно- техничку документацију за фабрику воде и тренутно радимо на њеној припреми. Након тога, ћемо конкурисати за средства и надам се да ће изградња фабрике воде ићи упоредо са изградњом канализације у нашој општини- истиче Младен Зец.

Још једна актуелна тема је и фарма „Темерин Аграр“ у Старом Ђурђеву за коју је Општина нашла решење. Председник општине потврђује да су годинама уназад непријатни мириси са фарме мучили Темеринце.

- Са великим задовољством могу да кажем да је фарма коначно исељена и да тај објекат више неће служити таквој намени. Још у октобру смо обећали исељење фарме до 20. децембра и то је већ учињено. Све животиње су премештене, а ускоро ће бити исељен и сав ивентар фирме „Темерин Аграр” – потврђује Зец.

Претходна година била је пуна неизвезности и изазова, епидемија није готова, али Зец каже да су се прилагодили.

- Веома је важно да епидемија није утицала да реализацију буyета ни у 2021. години и да смо успели да урадимо све оно што смо испланирали- напомиње председник општине Темерин.

У току су радови на уређењу тротоара и стаза на територији читаве општине, а у протекле две године за ову намену је опредељено 20 милиона динара.

Фото: Dnevnik.rs

-За реконструкцију тротоара је издвојено толико, јер се годинама уназад за тај посао нису издвајала значајна средства- каже Зец. -Реконструисани су тротоари који су заиста били у лошем стању и угрожавали безбедност наших суграђана. Приоритет нам је и у наредним годинама реконструкција осталих тротоара на територији општине Темерин.

Такође, крајем новембра започети су радови на рушењу објекта старог биоскопа. Ту ће бити изграђена нова, вишенаменска сала за разне културне и друге манифестације. За прву фазу радова издвојено је око 19 милиона динара, од тога 10 милона Општина је добила од Министраства културе по пројекту „Градови у фокусу“, а остатак је обезбеђен је из општинске касе.

Завршена је и реконструкција зграде Месне заједнице Бачки Јарак, а председник општине Темерин подсећа да су пре неколико година издвојена значајна средства за прву фазу реконструкције зграде, када је комплетно замењена кровна конструкција овог објекта.

- Крајем маја ове године започета је друга фаза која обухвата замену фасаде, столарије, улазних степеница и ограде. За ове намене Општина Темерин издвојила је око осам милиона динара- каже Зец. - Приликом реконструкције, извођач радова морао је да се придржава свих конзерваторских услова и мера које је одредио Завод за заштиту споменика културе града Новог Сада. За трећу, завршну фазу реконструкције објекта, која подразумева унутрашње уређење зграде, од Министарства културе издвојено је три милиона динара у склопу пројекта „Градови у фокусу“. Из буyета Општине Темерин биће издвојено још три милиона динара како би унутрашњост била комплетно уређена. 

Седница скупштине општине одржана је у петак, 10. децембра и на њој је усвојен буyет за 2022. годину.

- Укупан буyет износи милијарду и деветсто милона динара. Буyет је и за наредну годину инвестициони и развојни, што значи да је 36 одсто планирано за инвестиције односно, 426 милиона динара од укупног буyета- каже Зец.

Оно чему се радују најмлађи Темеринци је да ће први пут имати клизалиште, које је најављивано и прошле године, али неповољна епидемиолошка ситуација то није дозволила. Цео парк у центру Темерина украшен је лампицама, постављена је и новогодишња кућица, као и јелка која је сваке године ту. И свака месна заједница добила је празничне украсе и фигуре, па Темерин сија са свих страна.

- Новитет је ове године и клизалиште које се простире на 300 квадрата, а уз њега наше суграђане очекују бројни садржаји и богат културно- уметнички програм - каже Младен Зец. - У плану је да ове „Зимске чаролије у Темерину“ трају месец дана, односно од 20. децембра до 20. јануара 2022. године. Због тога смо затворили део Улице Петефи Шандора и захваљујем се свим суграђанима на стпљењу и разумевању, јер ипак је све ово њима на радост и задовољство.


Трећина примила две дозе

Председник општине Темерин каже да је око 10.000 становника, односно трећина укупног становништва, примила две дозе вакцине, а од тог броја 2,5 хиљаде примило је трећу дозу.

- Свакодневно пратимо ситуацију, добијамо извештаје из школа и предшколских установа и могу рећи да је она задовољавајућа. Апеловао бих овом приликом на све наше суграђане да се вакцинишу  јер ће на тај начин заштитити себе и своје породице, пријатеље, комшије. Живот се враћа у нормално стање, али је и даље потребно да се придржавамо свих прописаних епидемиолошких мера- ношење маске, држање дистанце, вакцинација.


Клизалиште ће 20. децембра у 18 часова отворити председник општине Темерин Младен Зец, а грађани ће месец дана моћи да уживају у концертима, позоришним представама, понуди хране, пића куваног вина, слаткишима и зимским посластицама. Имаће прилику да уче клизање у оквиру школице клизања из Новог Сада.

- Биће организован и дневни концерт поводом дочека Нове године, 31. децембра, а неколико дана пре тога грађани ће моћи да уживају у традиционалној Ноћи куповине, у организацији Туристичке организације општине Темерин. Најмлађе суграђане обрадоваће Деда Мраз, који ће бити у центру Темерина са својом кочијом, делиће пакетиће и деца ће моћи да се фотографишу- каже Зец. -Поводом Бадњег дана по грегоријанском и јулијанском календару, биће организовано традиционално кување рибље чорбе за суграђане као и концерти.

М. Стакић

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести