У Темерину на упису места за двеста ученика у средњој школи

ТЕМЕРИН: Након свечаног испраћаја 109 матураната, у Средњој школи „Лукијан Мушицки” у Темерину увелико теку припреме за упис првака. У четвртом степену образовања биће места за по 30 првака гимназије – општег типа,  финансијског администратора (настава на српском језику) и техничара заштите од пожара (на мађарском језику).
t
Фото: Youtube Printscreen

У области личне услуге, школоваће се 15 будућих фризера и исто толико педикира и маникира (настава на српском). Трећи степен образовања на мађарском наставном језику очекује 15 ауто-механичара и 15 заваривача.

Дуално образовање заживело је овој школи уз подршку колектива из Темерина и Новог Сада и локалне самоуправе, који обезбеђују финансијску подршку током школовања, односно радни однос након завршетка средње школе.

-Дуално образовање је учење кроз рад, два, а касније три дана недељно настава се одвија у радној организацији. О учењу и напредовању брину наставници из школе и инструктори из радних колектива, па је разумљиво да имамо ученике и из Новог Сада и околних општина Србобрана, Бечеја и Жабља - истиче Миломир Радић, директор СШ „Лукијан Мушицки”.

У области машинства и обраде метала дуално образовање имаће 15 будућих оператера машинске обраде и исто толико механичара моторних возила. Од следеће школске године први пут се отвара одељење из области шумарсто и обрада дрвета, са 30 места за занимање оператер за израду намештаја.

Поштују се захтеви привреде, па је разумљиво што су подршку практичној настави у њиховим фабричким халама – дали ФКЛ, „Термовент”, „Нобили фурнитур” и „Агроферокоп” из Темерина, „Челик” из Бачког Јарка и новосадске фирме: Институт за ратарство и повртарство, ЈКП „Водовод и канализација”, ЈКП „Пут”, ЈКП „Стан”.

М. Милојевић

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести