У току значајна улагања у Бањи Кањижи

КАЊИЖА: У Специјалној болници за рехабилитацију „Бања Кањижа” у току су значајна улагања из покрајинске касе и сопствених извора у реконструкцију

 и текуће одржавање централног здања „Аквамарин”. Најзахтевнији радови су на санацији равних кровова, па је према речима директорке болнице др Слободанке Дрндарски, сопственим средствима завршена санација изнад главног хола у вредности скоро два милиона динара.

Настављено је са радовима на санацији крова којим ће се отклонити прокишњавање кухиње, ресторана, канцеларија и свлачионица спортске хале, као и санација и ојачање кровне конструкције изнад базена где је пре неколико година било и урушавања плафона. Директорка Дрндарски напомиње да је тада статичко мерење показало да су обимнији радови на санацији и ојачању крова базена неопходни. Да би се решио вишегодишњи проблем с прокишњавањем примениће се најсавременија технологија.

Треба да започну и радови на реконструкцији хладњаче и расхладног блока у кухињи, јер су стари колико и овај бањски објекат. За ова улагања Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију АП Војводине, који је оснивач установе, обезбедио је око 25 милиона динара.

- Због извођења радова који су започели 18.фебруара тренутно за пацијенте и остале посетиоце нису отворени базени са термалном водом, али према уговореној динамици са извођачем београдским предузећем „Изолинвест” радови би требало да се заврше до краја марта, па ће тада базени бити доступни нашим гостима - каже директорка Дрндарски.

Централни објекти кањишке бање уз хотел „Аква марин” изграђени су пре нешто више од три и по деценије са равним крововима, на којима је зуб времена учинио своје, а пре четири године изнад смештајних капацитета дограђен је коси кров, захваљујући средствима Фонда за капитална улагања Војводине.

Ове године планирано је да почне и реконструкција блатног блока, за шта је Покрајински секретаријат за привреду определио 4,5 милиона динара, али та инвестиција тражи још доста сопствених средстава.

- Средства смо добили на основу идејног пројекта, сада се завршава главни пројекат а следи јавна набавка. У првој фази би се радила реконструкција блатног паковања, а други део изискује још 30 милиона динара, што тек треба да обезбедимо. То би био комплетан пројекат блатног купања, са постројењем за машинско припремање лековитог блата - објашњава др Слободанка Дрндарски.

М. Митровић

Подводно истезање кичме

У Бањи Кањижа се примењује код нас јединствена терапија подводног истезања кичме, за шта се управо чека нова опрема из Мађарске, а за ту опрему средства је обезбедио оснивач установе.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести