У Војки једина преостала партизанска слава у Срему

ВОЈКА: Срем чува традиције борбе против фашизма, а Војка ту педњачи јер једина још обележава партизанску славу под именом Војачке партизанске ватре.
1
Фото: Dnevnik.rs

Ватра слободарства и даље тиња у људима који овде живе, рекао је обраћајући се потомцима бораца НОР-а, гостима и грађанима на великом скупу испред споменика палим борцима и жртвама фашистичког терора Иван Ђоковић, потпредседник Покрајинске владе, истакавши да је фашизам и данас актуелан и да своје идеје остварује кроз капитал мултинационалних компанија.

Ђоковић је одао признање Ђорђу Радиновићу, председнику Општине Стара Пазова што подржава неговање слободарске традиције и што се побринуо да споменици свих ратова у овом делу Срема буду обновљени. Меморијалној свечаности у Војки присуствовао је и Вјачеслав Алкин, први секретар амбасаде Руске Федерације који је празник честитао ветеранима и грађанима изразивши задовољство што се нашао у селу које је дало 600 бораца у партизанским јединицама од којих је половина дала живот у заједничкој борби са руским народом која је довела до победе над фашизмом.

Петар Добродолац, председник МО Субнора Војке рече да овај јулски датум означава први пуцањ против фашиста у селу 1941. године, али и 20 година од агресије НАТО снага на Србију, подсетивши да је Војка дала велике жртве у свим ратовима за слободу, а да су још само два борца из Другог светског рата  међу живима, Славко Ђорђевић и Ђока Павковић, у позним годинама и лошег здравственог стања.

- Није мртав онај борац који је погинуо већ онај на којег је отаyбина заборавила, а у нашим срцима пламен патриотизма и даље гори - поручио је Добродолац који је говорио и на споменику војачких првобораца Милана Хаyића, Лазара Чикоша и Николе Филипина, стрељаних у Дудику крај Вуковара 20. јануара 1942. године.   

Учествујући у војачком слављу председник општине Ђорђе Радновић је подсетио да су значајна улагања у ово село, да се приводи крају изградња водовода, припрема пројекат за изградњу вртића, а почеле су и припреме за градњу обилазнице око Војке, која ће спојити два аутопута. Народна слава употпуњена је у суботу увече концертом „Гаравог сокака” на коме су се нашли припадници многих генерација, од једне до 80 година старости, а радост најмлађима доносе и шарене тезге са играчкама и луна парк, као што је уобичајено већ деценијама у овом сремском селу.

А. Мали

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести