У Војки обележено 80 година устанка од фашизма

ВОЈКА:  Село Војка, које је у борби против фашистичких окупатора дало преко 600 бораца и велики број цивилних жртава, које је прво у Срему по завршетку НОБ почело да организује меморијалну свечаност у спомен на погинуле и страдале по фашистичким логорима и ратиштима, и овог јула је свечано обележило 80 година од устанка против фашизма.
с
Фото: А.Мали

Иако има још само два жива грађанина са статусом борца НОР-а, потомци су наставили да одржавају традицију у знак сећања на 22. јули 1941. године када је Ђока Грујић Пишта, један од активиста НОП-а убио првог усташу у селу. Тако је само кратко после позива на устанак против окупатора 4. и 7.јула пукла и прва устаничка пушка у Војки.

Ове године Војачке партизанске ватре су текле у знаку обележавања 80 година од избијања устанка, а на свечаној академији у недељу пре подне у војачком Дому културе окупљеним  грађанима, потомцима партизана и грађанима  говорио је Слободан Милошевић, члан МО СУБНОР-а Војка подсетивши да је село са 1.200 домова називано мала Москва јер је у просеку свака друга кућа дала партизана. Половина  је остала на ратиштима широм Југославије, половина се вратила, па је било 70 официра и подофицира, док је 40 мештана понело висока ратна одликовања. И велики број жена је активно учествовао у НОБ, а око 500 мештана је било по логорима у Немачкој и Аустрији, док је велики број изгубио живот у логорима на Сајмишту, у Јасеновцу, у Аушвицу, а 20 мештана обешено на прузи код железничке станице Војка.

У сећање на све њих, на спомен обележје у центру села венце и цвеће су положиле делегације ПО Савеза бораца Војводине и Скупштине Војводине, делегација Општине Стара Пазова и ОО СУБНОР-а, делегација МО Савеза бораца Војке која је организатор свечаности, делегација МЗ Војка и омладине Војке, а код споменика се учесницима свечаности обратио Јово Барошчевчић, председник СУБНОР-а Војводине  нагласивши да је 80 година од избијања устанка против фашизма достојно и достојанствено обележено и истакао да је наша мала земља дала велики допринос  и огромне жртве у борби позив фашизма, док је Петар Добродолац, председник МО СУБНОР-а Војке нагласио да смо и данас у ситуацији да треба да чувамо и бранимо нашу земљу, као и да житељи Војке традицију слободарства и антифашизма преносе и на своје потомке.

Венце су положиле делегације Савеза борава Војке и на споменик првоборцима на сеоском гробљу и на споменик обешеним Војчанима код старе железничке станице. У оквиру меморијале свечаности Војачке партизанске ватре у петак су најмлађи могли да уживају у дечјој позоришној представи, увече је одржан концерт локалног КУД „Славко Гајин“ са гостима из Кикинде и Босилеграда, а у недељу је, од поднева, све било у знаку фијакеријаде коју је организовао Коњички клуб „Сремац“ из Војке.  

А. Мали

 

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести