У ЖАБЉУ ОД ПРОЛЕЋА ВОЖЊА КАТАМАРАНОМ ПО ЈЕГРИЧКОЈ Новој атракцији радују се све генерације

ЖАБАЉ: Туристичка организација општине Жабаљ са поносом најављује почетак сезоне катамарана „Еко авантура“, који ће пловити Парком природе Јегричка.
а
Фото: Dnevnik.rs

Жабаљчани се радују пролећу, али не само због лепог времена, него и због атракције коју ће добити по први пут. Еко фестивал обележиће почетак вожње катамараном, са циљем подизања еколошке свести о очувању природе, а нарочито водених ресурса. У панорамском разгледању моћи ће да уживају сви заинтересовани, а овај јединствени угођај биће употпуњен дружењем и ручком на аутентичном војвођанском салашу. Посетиоци ће имати прилику да се упознају са богатим биљним и животињским светом Јегричке, који је разноврснији него што многи мисле.

Директор Туристичке организације општине Жабаљ Сергеј Запорожац истакао је да су посвећени заштити животне средине и очувању природе, а богатство које имају желе да поделе са посетиоцима из земље и региона.

Фото: Дневник / Сергеј Запорожац

„Далеко од градске гужве, желимо да пружимо посетиоцима аутентично искуство да доживе благодети природе, а такође и да се упознају са локалном културом, традицијом и начином живота у сеоским домаћинствима. Такође, пружићемо им прилику да науче више и о пољопривреди, сточарству, локалној флори и фауни, као и о традиционалним начинима обраде и припреме хране, тако да сам сигуран да ће их то искуство обогатити, осим што ће уживати“, казао је Запорожац.

Фото: Dnevnik.rs

Како је ТО општине Жабаљ посвећена очувању природе, Жабаљчане очекује и еколошки камп за младе, у којем ће акценат бити на подизању свести о заштити животне средине. Кроз едукативне радионице, учиће колико је важно чувати природу, односно планету и на који начин треба то свакодневно да чине.

Када су у питању активности ове туристичке организације, у претходном периоду организовали су многобројне догађаје и манифестације, што су суграђани свесрдно подржали, јер како кажу, у годинама уназад много им је фалило да се окупљају и да заједно уживају са својом децом и пријатељима.

Фото: Dnevnik.rs

Оно што ускоро следи јесте „Латица успеха за жену“, манифестација која се организује поводом Дана жена, када додељују признања заслужним суграђанкама, које грађани сами предлажу, из различитих области. Такође, не заборављају ни најстарије суграђане, те тако организују Сајам за пензионере, са циљем да се континуирано спроводе различите врсте помоћи припадницима трећег доба. У оквиру културног лета, које се одржава од јуна до августа, организују се различити догађаји, па је тако у Жабљу гостовао Ансамбл „Венац“ из Грачанице, као и Плесна трупа „Уна сага Сербика“, а центар Жабља посетили су и витезови из Удружења „Свибор“, који су презентовали витешке вештине средњег века. Велику пажњу и посећеност привукао је Фестивал занатског пива, хуманитарног карактера, који је први пут одржан у Жабљу прошле године, а сада нас очекује у августу. Жабаљчани се на лето радују и „Златном котлићу“, док Чуружани не пропуштају традиционалну „Чурушку регату“, а потом и неизоставну „Чурушку ракијаду“.

Фото: Dnevnik.rs

У Чуругу се одржава и „Ноћ музеја“ у мају, док се тада у Жабљу одржавају „Светониколајевски дани“. Када су у питању Госпођинци, сви се радују „Дану породице“, који је у септембру посвећен заједничким активностима деце и родитеља, као и „Данима Павла Бељанског“, који је пореклом из овог села. Када је зимски период у питању, Божићни вашар одржава се у Чуругу, док је у Жабљу постављено клизалиште „Ледена бајка“, а потом и хуманитарна „Улица отвореног срца“, сваке године поводом прославе Нове године по јулијанском календару, где се одржава базар и богат дечји и музички програм.

Текст и фото: М. Рашић

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести