Учестали инциденти с мигрантима у Шиду: Нападнут тракториста

ШИД: Драган Теслић из Адашеваца с деветогодишњим сином пре два дана доживео је да буде нападнут у инциденту с мигрантом.
sid migranti foto r hadzic
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Драматична сцена одиграла се на изласку из Светосавске улице према Врањаку. Драган се трактором враћао кући након пољских радова, да би мигрант прво препречио пут трактору, а затим скочио на возило и неколико пута покушао да разбије прозор. 

- Након целог случаја звао сам и полицију, али док је она стигла, изгредник је већ побегао - каже Драган. – На 500 метара од задње куће у селу, стајао је човек на путу, а мало даље још њих. Кад смо се приближили прескочио је ограду и стао испред мог трактора.

Драган каже да иако је покушао да га заобиђе, то није вредело, јер је мигрант све време стајао испред трактора, на шта је Драган закочио, да га не би згазио.

- Како сам стао, искористио је прилику да притрчи и скочи на врата, али су била затворена. Викао је и песницом ударио у стакло, а дете је почело да вришти у страху. Четврти пут кад је ударио, кренуо сам и инерција га је бацила доле и наставио сам да идем, након чега сам позвао полицију.

Ово није усамљен случај, потврђује председник Удружење грађана „Омладина Шида“ Предраг Даниловић.

- Ових дана терор на свом имању трпи и Миленко Гићанов који има салаш тик уз прихватни центар Адашевци. Њему је спаљено 300 кошница, уништено имање, воћнаци и засади, бораве и кампују сваки дан на његовом имању, а неки дан је њих седам провалило са палицама и покушало физички да га нападну и том приликом су уништили преостале кошнице- каже Даниловић и додаје да је премало полиције у овом подручју.

Највеће проблеме праве илегални мигранти изван прихватних центара, а како вели Даниловић, њих хране и снабдевају стране невладине организације попут „Но нејм кичен“, док су Шиђани препуштени сами себи. Било је мирно само док је овде била специјална полиција, а затим су се напади наставили.

Удружење „Омладина Шида” направило је јесенас два запажена протеста и изнело захтеве иза којих је потписима на петицији стало 2500 грађана Општине Шид.

- Неки од захтева су да се илегални мигранти склоне у центре, да се распореде додатне полицијске или војне снаге, као што смо имали случај прошле године, као и да се нађе начин за накнаду  штете грађанима коју су претрпели од илегалних миграната- наводи Даниловић и каже да су се обратили свим надлежним институцијама, а од Министарства пољопривреде добили одговор да мигранте третирају као елементарну непогоду, уколико желе одштету.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести