Угинуће рибе у Палићком језеру није алармантно

СУБОТИЦА: Наглим отопљењем, односно, повишеним температурама дошло је до угинућа рибе у језеру Палић.
в
Фото: Subotica.com

Угинуло је око 600 килограма рибе, ситуација није алармантна, али свакако није леп призор, поручују из надлежног предузећа ЈП „Палић Лудаш”. У саопштењу упућеном медијима се наводи да је страдала алохтона и инвазивна врста рибе попут сребрног караса, што је углавном млади рибљи фонд, али пронађено је и неколико комада патуљастог сома и свега два смуђа.

„Сарадници предузећа претпостављају да је превише падавина, а нагло повишење температуре узрок угинућа. Када се узме у обзир да је по процени укупни рибљи фонд Палићког језера преко 160 тона,та количина није алармантна. У складу са законским прописима, обавиће се и анализа угинуле рибе у Ветеринарском институту Суботица. Подсећамо јавност да је анализа обављена крајем фебруара ове године утврдила да квалитет риба у Палићком језеру испуњава све законске услове за људску потребу.

У току је додатна анализа квалитета воде Палићког и Лудашког језера у склопу КфЊ пројекта”, пише између осталог у саопштењу ЈП „Палић Лудош”.

Фото: Subotica.com

Да подсетимо и Палић и Лудош спадају у плитка језера која се налазе у нестабилној еколошкој равно­­тежи. У врелим данима могућа су угинућа рибе, јер нема довољно кисеоника пошто опада ниво воде у језеру.

У току ових угинућа углавном страда бабушка, која је инвазивна и чије присуство није пожељно у Палићу, а овакви помори, иако нису леп призор, доприносе обнављању аутохтоних заједница у језеру и убрзаће мере биоманипулације које се спроводе у оквиру КфЊ пројекта, а које се заснивају управо на смањењу броја бабушки у језеру.    

С. Иршевић

 

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести