Улице окупане новом светлошћу у Вршцу

ВРШАЦ: Систем јавне расвете у Вршцу који има велике технолошке и енергетске утрошке, као и трошкове одржавања биће замењен системом ЛЕД јавне расвете кроз пројекат јавно-приватног партнерства.
1
Фото: Вршачке улице након замене расвете

Биће замењено 5.609 светиљки и уграђен савремени систем управљања чиме ће се остварити уштеда од најмање 70 одсто електричне енергије у односу на досадашњу потрошњу.

Град Вршац на овај начин добиће еколошки прихватљив систем јавне расвете повољан по животну средину, као и управљив систем за безбедније становништво и саобраћај, наводи се у заједничком саопштењу партнера у пројекту.

„За период од 12 година Град Вршац ће уштедети најмање око 379.000 евра, а обавеза приватних партнера Смарт Енергy Инвестмент Кфт и АД Техника Вршац, је да осим обезбеђивања финансирања инвестиције у целости, одржава систем јавне расвете и обавља све неопходне техничко-технолошке функције”, каже се у саопштењу.

Систем јавне расвете Вршца и насељених места технолошки и функционално је застарео, са великим утрошцима електричне енергије, високим трошковима одржавања, немогућношћу управљања и негативним утицајем на животну средину.

Реализацијом овог пројекта Вршац ће смањити ризике повећања цена електричне енергије који су извесни у процесу евроинтеграција и спровођења јединствених политика цена у ЕУ, и тако елиминисати повећање трошкова за јавну расвету у будућности. Добићемо еколошки прихватљив систем повољан по животну средину са мањом емисијом топлоте и ЦО2 и подићи ће се управљивост система и безбедност становника и учесника у саобраћају. Не треба занемарити ни ефекте значајног смањења светлосног загађења као све актуелније теме, поготово у овом региону Вршачких планина које су занимљиве као туристички потенцијал. Овако значајну промену и бенефите није било могуће реализовати без јавно-приватног партнерства. Град већ има потребе да финансира широк спектар надлежности, па из сопствених средстава није могао да се упусти у реализацију оваквог пројекта.

Приватни партнер ће финансирати целокупну инвестицију, организовати одржавање и функционисање система и обављати све техничко технолошке функције, изјавили су у челници града Вршца.

Обавеза приватног партнера је да спроводи све потребне радње од фазе пројектовања, добијања дозвола, реализације инвестиције до завршетка пројекта и преузимање свих финансијских и техничких ризика. На овај начин град Вршац решава једну значајну функцију и грађанима омогућава савремену, економичну, безбедну и еколошки прихватљиву јавну расвету.

В. Х.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести