Уз Тису плету мрежу сарадње

КАЊИЖА: Нови видови умрежавања у Потисју ради унапређења и обогаћивања туристичке понуде, били су тема завршног регионалног скупа туристичких посленика и пољопривредника

 у Кањижи, у оквиру пројекта „Умрежавање у Потисју” Центра за одрживи и рурални развој Новог Милошева, који је реализован под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и ресорних покрајинских секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумартсво, и за привреду, запошљавање и равноправност полова.

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Лукреција Ђери каже да се подржава свака врста умрежавања и повезивања свих ресурса једне регије, па тако и привредних и људских ресурса региона Потисја, управо због тога што је то битно за конкурнтност саме регије, што значи бити иновативан и препознатљив на туристичком тржишту, нудити нешто ново, имати диференциран туристички производ, такође бити и добро позициониран на туристичком тржишту.

- То не можемо сами, него само са уједињеним снагама, умрежавањем и зато подржавамо локалне самоуправе да заједничким снагама аплицирају са пројектима који могу да понесу развој целе регије зајендо. За то у Србији већ имамо добар пример Туристичке организације регије западна Србија, која је заштитила жиг гаранције квалитета „Планински доручак – Златибор, Златар, Тара” и сви локални пољопривредни произвођачи који имају традиционалне производе који добију тај жиг квалитета, своје производе могу да пласирају у локалним угоститељским објектима. Ми управо желимо да се остварује овај вид сарадње и добре праксе да проширимо на остале делове Србије, па и у Потисју – указује Ђери.

Сваки вид умрежавања доноси одређене бенефите, па регион Потисја има велики потенцијал, те да се путем кластера, асоцијација или неког дургог вида сарадње може остваривати плодна сарадња, пре свега на прекограничним пројектима, сматра заменик директора Туристичке организације Војводине Наташа Павловић.

- Регион Потисја повезују заједнички заштићена природна подручја, за шта је сачињена и посебна студија која показује да Потисје може да се диференцира као изразито подручје са заштићеним добрима, а исто тако је мултиетничност карта на коју треба играти у будућности. Значајна су рурална подручја, типични производи за ово поднебље и гостопримство домаћина, што се све може преточити у квалитетну туристичку понуду – наглашава Павловићева.

У оквиру овог пројекта у Потисју ће бити умрежено десет општина Зрењанин, Тител, Жабаљ, Бечеј, Нови Бечеј, Ада, Сента, Чока, Нови Кнежевац и Кањижа. Како је истакнуто на скупу у Кањижи, јединственост овог подручја може се унапредити промоцијом и унапређењем институ-
ционалне и привредне сарадње, промоцијом локалног планирања и сарадњом у односу на процеш придруживања наше земље ЕУ, оснивањем друштвено-економских партнерстава која би допринела не само развоју туризма већ и укупном развоју.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести