„Василис“ изводи у Ђурђеву етно музику на савремен начин

ЂУРЂЕВО: Етно група „Василис“ из Ђурђева одржаће први концерт у свом месту у суботу 5. октобра. Наступиће од 19 часова у холу ђурђевачке Основне школе „Јован Јовановић Змај“. Имају за циљ да посетиоце проведу кроз многе делове Србије и тако им представе разноврсност српске традиционалне музике.
1
Фото: Василис

Имаће и госте, па ће концерт увеличати певачка група ДОНКТ „Прело“ из Чуруга, као и женска певачка група КУД „Тарас Шевченко“ из Ђурђева, новосадски Хор просветних радника „Просветитељи“ и певачки дуо „Сестре Сочин“ из Сенте. Улаз на концерт биће слободан.

Представница Етно групе „Василис“ Оливера Сапањош нагласила је зашто се разликују од осталих певачких група.

- Наш главни циљ је да се бавимо етно музиком, али на савременији начин и да тако интегришемо нешто што наизглед није спојиво. Желимо да мотивишемо суграђане, нарочито оне млађе, тако што ћемо им показати да и традиционална музика може да буде занимљива - каже млада психолошкиња.

Крајем прошле године, када је неколико младих људи основало „Василис“, грађани општине Жабаљ позитивно су се изненадили њиховим извођењем изворне народне музике са простора Балкана, као и духовне музике, а посебно су им занимљиве њихове обраде староградских и забавних песама у етно маниру. У извођењима „Василиса“ могу се чути занимљиве комбинације различитих жанрова музике повезаних са традиционалном српском музиком, а осим што певају на српском, планирају да укључе и језике националних мањина и на тај начин представе мултикултуралност целе општине.

За кратко време, наишли су на одличну реакцију публике, којој за викенд припремају право музичко уживање. Зато позивају све своје суграђане, као и све оне који нису из општине Жабаљ, а уживају у музици, да дођу и не пропусте оно што свесрдно припремају за њих.

М. Рашић

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести