Велика инвестиција за свежији ваздух

КУЛА: Велики еколошки проблем који представља Велики Бачки Канал, као и његов десни крак, познатији као Бегејац ускоро би могао бити саниран,

јер је у плану изградња недостајуће канализационе мреже у Црвенки и Кули, чиме ће се спречити одливање фекалних вода у овај канал који га чини најцрњом еколошком тачком у кулској општини.

Наиме, Велики бачки канал са својих 18.5 километара од Црвенке и Куле до Врбаса представља најзагађенији водоток у Европи, а осим загађења воде, мештани три места већ годинама ратују са изузетно непријатним мирисом који се шири са ВБК и Бегејца.

Општинска власт у Кули расписала је јавну набавку за завршетак канализације у Црвенки и Кули и изградњу потисног вода између ова два насеља, посао вредан око 600 милиона динара.

– Новац је обезбеђен из општинског буyета, од таксе за загађење животне средине, као и кредитом од Банке Интеза у висини од 2,44 милиона евра. Кредит је одобрен под врло повољним условима, са грејс периодом од годину дана, роком отплате од седам година и укупном каматом од 370.000 евра. Очекујемо и финансијску помоћ из Еколошког фонда Србије - казао је Велибор Милојичић, заменик председника општине Кула.

Посео предвиђа изградњу укупно 50 километара цевовода, и то 28 километара канализационе мреже у Црвенки, 13 километара у Кули, као и 9 километара потисног вода од Црвенке до колектора отпадних вода у Кули.

– Реч је о највећој јавној набавци у историји општине Кула, којом ћемо потпуно испунити обавезе које је локална самоуправа преузела пре много година према Акционом плану за санацију ВБК. Показало се да је политичка стабилност пресудна за остварење капиталних пројеката, јер је садашњи састав општинске скупштине први који је у последњих десет година изгурао цео мандат, без увођења привремених мера – истакао је Милојичић.   Изградњом канализације и потисног вода, отпадне воде из домаћинстава прикупљаће се у магистралном колектору, изграђеном између Куле и Врбаса.

Влада Србије је у изградњу колектора уложила 106 милиона динара. Кулски део колектора, са две црпне станице, завршен је прошле године, а врбаски још 2008. Планирано је да канализација и потисни вод у кулској општини буду готови за 250 радних дана.  Е. В. Х.

 

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести