ВЕЛИКИ СЛИКАР ПОД ПРСТИМА Тактилни модел аутопортрета Уроша Предића у Народном музеју Зрењанина

ЗРЕЊАНИН: Поводом обележавања годишњице смрти сликара Уроша Предића, у сталној поставци Народног музеја Зрењанин јуче је  члановима Организације слепих и слабовидих особа из Зрењанина представљен тактилни модел слике „Аутопортрет” (1949), који ће се убудуће налазити у оквиру легата познатог сликара.
б
Фото: Народни музеј Зрењанин

Тактилни модел стигао је у зрењанинску установу  из Галерије Матице српске у Новом Саду, која је обележила 175 година од оснивања прошле године и реализовала велику изложбу посвећену стваралаштву Уроша Предића, једног од најистакнутијих националних сликара.

На изложби „Урош Предић : Живот посвећен лепоти и уметности” нашло се и девет радова Уроша Предића, као и документарни материјал које Народни музеј Зрењанин чува у оквиру легата овог сликара.

Фото: Народни музеј Зрењанин

Кроз пројекат „Урош Предић за све”, поставка у Галерији Матице српске је била прилагођена особама са оштећеним видом, путем тродимензионалних модела слика са аудио - описима, као и каталога на Брајевом писму и аудио-каталога.

Постављањем тактилног модела уз оригинално уметничко дело, које се налази у сталној поставци зрењанинског музеја, и коришћењем каталога на Брајевом писму, слепим и слабовидим посетиоцима омогућено је да се упознају са стваралаштвом Уроша Предића.

Народни музеј Зрењанин посетиоцима нуди аудио-видео водич прилагођен слепим и слабовидим и глувим и наглувим особама, а на другом спрату у оквиру сталне поставке налази се и бронзана скулптура главе мушкарца у природној величини која је доступна за додиривање.

И. Ба.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести