Видовдан у шидској Лазарици: У вери охрабрени и уједињени

ШИД: Видовдан је увек ту да нас подсети на косовске мученике, охрабри и уједини. Пре осам година, на Видовдан, епископ сремски Василије увео је народ шидске општине у незавршену цркву, посвећену Светом великомученику кнезу Лазару.
Д. Савичин
Фото: Прослава Водовдана/Д. Савичин

У храму у изградњи одржао је прву архијерејску литургију у саслужењу намесника Радомира Мишића, протојереја ставрофора Ђорђа Воларевића са свештенством шидске општине. Несвакидашњу атмосферу литургије у неизграђеном храму подигли су учесници два хора, који делују при Лазарици и цркви Светог Николе у Шиду.

Одлуку да служи у незавршеној цркви владика Василије тада је образложио жељом да подржи преданост и посвећеност са којом је отац Ђорђе Марић градио шидску Лазарицу. Видовдан је значајан празник у нашем народу, даје јаку веру, храброст и жељу да се недовршено заврши, да започето не остави, рекао је владика. И тако је и било.

Ко је јуче ушао у шидску Лазарицу, могао је да се увери шта је све урађено за ово време уз подршку народа који је подржавао и волео оца Ђорђа Марића, посвећеног подизању овог храма. Литургију је јуче служио протојереј ставрофор Ђорђе Воларевић са свештенством из општине Шид као најстарији и најугледнији духовник у саслужењу свих свештеника из шидске општине у присуству великог броја верника.

Поглед на шидску Лазарицу није исти као на Видовдан пре осам година. Данас је то храм изузетне величине и лепоте, прекривен посебним прохром лимом из Русије, омалтерисана споља и изнутра, а порта је плански попуњена разним садржајима. Одмакла је и изградња сале за различите свечаности и потребе верника, али још није завршена.

Шидска православна заједница тако је добила уз стари храм Светог Николе и Лазарицу. Оне остају да сведоче свака о свом времену у којем су подигнуте, а опет, светиње су једне Српске православне цркве и народа.

Д. Савичин

EUR/RSD 117.5662
Најновије вести