Вода без арсена у Дому здравља

КАЊИЖА: У Дому здравља Кањижа на употребу је предат уређај „АсМЕТ“ за пречишћавање пијаће воде од арсена и других штетних материја, донација предузећа „S-Metalltech 98“ из Мађарске.

Уређај који је инсталиран у холу старе зграде Дома здравља Кањижа, производ је мађарске фирме по јапанској технологији, помоћу филтрације обезбеђује питку воду која је без арсена и других штетних материја.

Директорка Дома здравља Кањижа Каролина Ђолаи објашњава да је предузеће из Мађарске предложило да ће донирати уређај за пречшаћавање воде, те да је донација радо прихваћена и уређај инсталиран у установи, тако да ће питка вода бити доступна свима који долазе у Дом здравља, а може се чак и односити кући.

Донација је реализована у сарадњи са локалном самоуправом Кањиже, предузећем „Потиски водоводи“ из Хоргоша, „Цертопом“ из Кањиже. Захвалницу донатору, директору мађарске фирме Андрашу Салаију уручио је заменик председника кањишке општине Небојша Ракић.

У присуству начелника Севернобанатског округа Николе Лукача, представника околних општина, као и јавних комуналних предузећа која се баве дистрибуцијом воде представљено је коришћење „АсМЕТ“ уређаја за пречишћавање воде од арсена и других штетних материја.

Ови уређаји намењени су за инсталирање на постојеће водоводне инсталације у јавним установама, а такође и за јавне водоводе и фабрике воде, што је на овом подручју веома актуелно, због присуства прекомерне количине арсена и других штетних материја у води.

М. Мр.

 

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести