Вода стиже и у Моловин

ШИД: Када су медији и мештани пре неколико година покренули ту причу, многи нису могли да верују да у 21. веку постоји пет села у шидској општини која немају водовод. Од тада је много урађено, захваљујући Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство, па је преостало да још Љуба и Моловин добију одговарајуће водоснабдевање, чиме би вишегодишњи подухват био завршен.
voda pranje
Фото: pixabay.com

Како смо обећали, тако је постепено и урађен овај велики посао. Сот је добио воду 2018. године, лане су водовод добили Бикић До и Привина Глава, а ове 2020. године добиће Љуба и Моловин, потврдио нам је Зоран Семеновић, заменик председника шидске општине, који је у име локалне самоуправе недавно потписао уговор са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство о финансирању изградње водоводне мреже у тим слеима.

Већ идуће седмице у Љуби ће бити званично отворена јавна чесма, што значи да је у село доведена технички исправна вода за пиће.

За нас је то највећи успех. Уговор је потписан на 34 милиона динара, од тога, Покрајина ће финансирати изградњу водоводне мреже  са 20 милиона, а Општина Шид са 14 милиона, чиме ће бити заокружен један циклус у подизању водоснабдевања у шидској општини. Уговор се односи на изградњу водоводне мреже у насељеном месту Моловин, где ће до средине октобра бити на употребу дана изграђена водоводна мрежа, каже Семеновић.

Локална самоуправа се потрудила да становницима омогући олакшице приликом прикључења на водоводну мрежу коју су деценијама чекали. Прикључак се може платити на шест или 12 рата, а у посебним случајевима и до 24 месечне рате. Цена прикључка у зависности од конфигурације земљишта и дужине од водоводне мреже до прикључка за употребу износи од 20.000 до 26.000 динара.

Цео Моловин има 174 становника од тога 162 пунолетна. Има у селу и школске и новорођене деце. Наш је циљ да подстакнемо ово становништво, чинећи им живот квалитетнијим, да остану у Моловину. Ту је уз норвешку донацију изграђена школа, а уз водовод стварају се услови за опстанак насеља, вели Семеновић.

Друго село, додаје, које је већ добило водоводну мрежу је Љуба, са 600 становника.

Цене и месечне рате су потпуно исте за сва села фрушкогорска која су већ добила воду, каже наш саговорник.

Зоран Семеновић истиче велико залагање др Вука Радојевића, покрајинског секретара, који је много учинио за овај, скоро заборављени крај уз границу. Радојевић је показао разумевање за живот људи на селу, за потребу да им се подигне квалитет живота, сматрајући недопустивим да још постоје села у Војводини без питке воде.

Притисак воде у Љуби је добар да „добаци” до Ердевика, па нам је план да спојимо мреже тих села. Тако бисмо могли направити независтан водовод, јер смо копањем бунара добили изузетно добар притисак да би кроз тај водовод снабдевали и све кориснике викендица, појашњава Зоран Семеновић овај замашни пројекат.

Према његовим речима, вода из Ердевика би путовала до војног ловишта, а радови почињу већ за 15 дана.

Почели смо са изградњом паралелног цевовода с квалитетним цевима. Урадили смо са новим цевима првих 800 метара од изворишта у шуми испод аутопута провели је према Батровцима. До краја ове године рачунамо да ћемо се повезати са насељем Вашице где градимо резервоаре. Тако би из независних бунара воду преусмеравали из Вашица према Илинцима с једне стране, а с друге из резервоара би ишла према Шиду до водоторња са овог изворишта, јер тако правимо пречицу са довољним притиском воде да иде у водоводну мрежу у Шиду, одакле би могла да иде у Гибарац, Бачинце, Кукујевце и даље, најављује Семеновић.

Д. Савичин

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести