Војка има школу са четири стотине ђака

ВОЈКА: Некад је Војка важила за највеће сремско село, а и данас броји око 5.000 становника и може се подичити лепом школом са више од 400 ђака.
1
Фото: Јелена Петровић и Предраг Јовановић

Село је некада било познато и по великом броју ветрењача, којих више нема, осим на  грбовима спортских клубова, као симбол овог места.

- Војка је једно од већих сремских села које има врло развијен културни и друштвени живот. У Дому културе у Војки организују се различите манифестације, ликовне радионице, колоније, као и разна такмичења – каже нам наставница српског језика и књижевности Јелена Петровић, запослена  у библиотеци Основне школе „Милан Хаџић”. - Деца из наше школе иду на такмичења из скоро свих предмета. Старији узраст, од петог до осмог разреда у библиотеку долази по лектиру, док су деца нижих разреда више ангажована када је читање у питању. Највише воле савремене ауторе попут Уроша Петровића, Јасминке Петровић, али и лектире које су у обавезном наставном плану и програму.

Већина становништва овог места које припада старопазовачкој општини  бави се пољопривредом, али и предузетништвом.

-Таква нам је позиција да имамо доста фирми које су окренуте према индустријским зонама у Новој Пазови, Крњешевцима, Шимановцима, Бановцима, а имамо и доста предузетника – вели наставница Јелена.

Фото: Ксенија Илић

Њен колега, наставник физичког и здравственог васпитања Предраг Јовановић, у школи је две године, али каже да се лепо снашао. Млади наставник свакодневно путује из Старе Пазове у Војку, али му то не пада тешко. Он сматра да је њихова општина развијена, али не може да тврди да баш сви имају посао, иако је незапосленост на ниском нивоу.


Право на велике снове

Као да демантује свог наставника физичког Ксенија Илић ученица осмог разреда ОШ „Милан Хаyић” каже да су јој омиљени предмети српски и историја.

- Члан сам и драмске секције и главна улога у представи „Капетан Yон Пиплфокс”- каже лепа Ксенија и додаје да постоје разне секције и ваншколске активности у њиховој школи које деца могу да изаберу.

Од ове године је уведен пилот-пројекат који обухвата многе активности и који је понуђен ученицима од трећег до осмог разреда, појашњава Ксенија која сматра да је то одлична ствар.

- Разликују се секције, које се одржавају углавном седми час, док је једносменски рад од два па на даље и обухвата више часова- каже Ксенија Илић. -Имамо новинарску, библиотечку, драмску секцију, природњачку, стране језике, па тако учим руски.

Једносменски рад омогућава да деца тренирају атлетику, припремају се за завршне испите и друго, како би уписала школе које желе. Ксенија би да упише правно-биротехнички смер, а касније правни факултет да би постала адвокат.

- Манекество је мој хоби и љубав и желим и тиме да се бавим, али себе видим као адвоката- каже Ксенија.


- Школски спорт је на добром нивоу, идемо на разна такмичења из више  спортова и очекујемо да ћемо у фудбалу освојити прво место на општинском такмичењу, да би стигли до окружног – каже Јовановић и додаје да је фискултурна сала у одличном стању. - Деца воле све спортове, девојчице гимнастику и атлетику, али радо играју и мали фудбал. Обавезне физичке активности убачене су пре две, три године, те водимо децу на клизање и пливање.

Јовановић каже да увек има деце која би да прескоче час физичког, али је то ипак мали проценат.

-Деца увек више воле физичко, него математику, па чак и српски језик- каже уз осмех.

Маша Стакић

Фото: Р. Хаџић

Пројекат „Стара Пазова актуелно” реализује ДВП Дигитал, а суфинансира Општина Стара Пазова. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести