Војна амбуланта дата сомборској Општој болници

СОМБОР: У центру Западнобачког округа има више запуштених војних објеката, препуштених зубу времена и неминовном пропадању.
d
Фото: Dnevnik.rs

Та судбина није мимоишла ни некадашњу војну гарнизонску амбуланту, у залеђу напуштене касарне „Радивој Ћирпанов“, тик до Опште болнице „Др Радивој Симоновић“. Залагањем болничког менаyмента објекат бивше војне амбуланте биће опет здравствена установа.

Како је овдашњу јавност обавестио др Драган Растовић, директор Опште болнице,  закључком Владе Републике Србије уређено је да се просторије некадашње војне амбуланте уступе на коришћење управо сомборској болници и то на период од две године.

- Ова иницијатива и ова идеја, да сомборска Општа болница користи гарнизонску амбуланту у свом раду, зарад смештаја појединих служби у ову зграду, постојала је већ преко 20 година да бисмо ми успели, помоћу локалне самоуправе, Покрајинског секретаријата за здравство, Покрајинске владе и републичког Министарства одбране сада и да је реализујемо. Намера нам је да намена ове зграде, након реконструкције и адаптације коју ћемо урадити у наредном периоду, буде за смештај нашег болничког грудног одељења односно одељење за плућне болести, или и за ковид одељење, што је један од предуслова остваривања шанси да почне прва фаза предвиђене велике реконструкције целе Опште болнице – рекао је др Растовић.

У првој фази реконструкције, како наводи др Растовић, обавиће се рушење постојећег, иначе времешног монтажног објекта у којем је тренутно смештено грудно одељење, на чијем месту се планира изградња сасвим новог објекта хируршког блока. Значај уступања гарнизонске амбуланте за потребе сомборске болнице је вишеструк.

- Овим кораком биће знатно олакшано релоцирање одељења на којима су планирани први кораци у реконструкцији, а осим тога, имајући у виду да се гарнизонска амбуланта већ неколико година не користи, њена обнова и поновно коришћење је значајан корак у ширењу капацитета за пружање још бољих медицинских услуга на територији самог града Сомбора, али и целе Западне Бачке – појашњава др Драган Растовић, в.д. директора сомборске Опште болнице „Др Радивој Симоновић“.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести