„ВОЈВОЂАНСКИ ЛИКОВНИ КРУГ” На салашима се тешко живи, али су лепи на сликама

КАЊИЖА: Устаљена ликовна колонија Удружења „Војвођански ликовни круг“ из Кањиже одржана је по 11. пут окупивши сликаре из више војвођанских места и Београда.
Milan Dragoljević iz Novih Kozaraca foto: M. Mitrović
Фото: Милан Драгољевић из Нових Козараца фото: М. Митровић

Председница „Војвођанског ликовног круга“ Иванка Кењереш каже да је више од двадесет сликара провело четири дана у раду и дружењу током минулог викенда.

- Први пут ове године добили смо, осим од општине и подршку Покрајинског секретаријата за културу да организујемо колонију и друге активности на популаризацији ликовне културе. Годинама већ окупљамо изврсне сликаре аматере из Војводине, али придружују нам се и академски уметници. Радо се одазивају јер обожавају Кањижу која им је инспиративна као фина, тиха, културна и предусретљива средина, а и ми домаћини трудимо се да увек носе лепе утиске -  каже Иванка Кењереш.

Гостопримство уметницима и добре услове за рад пружила је уметницима Специјална болница за рехабилитацију „Бања Кањижа“. Заменик председника кањишке општине Небојша Ракић је обишао уметнике у „Бањи Кањижа“ нагласивши да ће као и до сада и убудуће подржавати овакве манифестације.

Снежана Аyић, в.д. директора „Бање Кањижа” каже да су радо домаћини сликарима и у сарадњи са „Војвођанским ликовним кругом“ пружају максимум гостопримства, о чему сведоче и слике које красе зидове ове установе.Нандору Мичику из Кикинде не мањка инспирације иако је напунио девет деценија живота.

Фото: Анатолиј Ивакин сликао у центру Кањиже фото: М. Митровић

- Волим да сликам и увек се нађе инспирација. Сликам већ 65 година и то ми је одувек причињавало велико задовољство, мада сам се бавио другим послом у кикиндској ливници, где сам остварио 42 године радног стажа. Од када сам пензионер активан сам у „Војвођанском ликовном кругу“ и радо долазим у Кањижу - каже Мичик.

Технике и мотиви на сликама су различити, већ према склоностима уметника. Иштван Ремете из Кањиже је више година организовао зимску ликовну колонију на обали Тиси.

- Нисам више имао снаге да се бавим организацијом колоније, своје је учинила и криза јер је све теже обезбедити средства, али радо се одазивам и учествујем на ликовним колонијама. Прија ми рад у добром друштву, да радимо заједно и да се дружимо - истиче Иштван Ремете.

Сликари Брацо Азарић и Милан Драгољевић из Нових Козараца најчешће осликавају мотиве из војвођанске равнице, али и из других предела.

- Други пут сам на ликовној колонији у Кањижи, добри су домаћини и угодно је у друштву колега. Пошто сам пореклом из Босне, сликам и пределе завичаја, а из равничарског миљеа често се на платну нађу салаши.  На салашима није лако живети, али су лепи на сликама - напомиње Милан Драгољевић.

Сликар из Русије Анатолиј Ивакин, сада Београђанин, радо долази у Кањижу.

- Боравак овде је увек угодан и лепо сам прихваћен од мештана. Сликам на улици мотиве у центру града, а људи су заинтересовани, застају да погледају како на лицу места настају слике - каже Анатолиј Ивакин.

М. Митровић

 

 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести