Волонтери чисте и чувају природу

ТИТЕЛ: Установа за заштиту природе „Тителски брег“ је у сарадњи са Младим истраживачима Србије, Министарством омладине и спорта, а под покровитељством Општине Тител као и претходне три године, реализовала међународни волонтерски еколошки камп назван „Кад је Тиса цветала”.
д
Фото: Dnevnik.rs

Млади који долазе из далеких земаља раде на уређењу Специјалног резервата природе „Тителски брег“ и на промоцији овог подручја. Овогодишњи камп је реализован у другој половини августа.

Основни циљ међународног кампа јесте подизање еколошке свести локалног становништва по питању заштите СРП “Тителски брег“ и њихово активно учешће у очувању природе и других вредности заштићеног подручја и његове шире околине. Сама заштита и очување Резервата не може се ослањати на редовне послове чуварске службе и научно истраживачки рад. Неопходне су активности које ће подстаћи локално становништво у препознавању значаја и богатства Резервата и препознавању могућности локалног развоја управо на конто Резервата.

Основни циљ кампа постићиће се остваривањем конкретних ужих циљева и извршењем конкретних задатака у виду чишћења смећа и отпада са више локација унутар СРП, фарбања и постављања дрвених жардињера које ће бити постављене у оквиру СРП, фарбања мобилијара еко учионица и дрвених ограда на видиковцима СРП, прављење сувенира за посетиоце од лесних луткица... Резултати конкретних активности биће довољан показатељ локалној заједници да се са мало одговорности и труда може постићи доста и да околина у којој свакодневно бораве може да бити лепша и боља. Промоцијом резервата и међународног кампа допринеће се промена става барем дела локалног становништва према резервату, његовом очувању и значају.

Ж. Марковић

 

Пројекат „Акценат на Тител” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести