Вучуревић: Пољопривреда је велика шанса за све

Председник општине Житиште Митар Вучуревић изјавио је за „Дневник” да је поносан на резултате које је та средњобанатска локална самоуправа остварила захваљујући доброј сарадњи с Покрајинском и Републичком владом.
mitar vucurevic, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Вучуревић је подсетио на то да је у претходном периоду урађен пројекат изградње трансфер-станице с рециклажним двориштем, као и изградње бунара за снабдевање питком водом. Истакао је и да је потписан уговор за уређење аутобуских стајалишта, вредан око четири милиона динара, као и да је у општинском буyету опредељено и реализовано три милиона динара за економско оснаживање жена.

– Такође, изменили смо Акциони план до 2020. године, завршавамо изградњу прве фазе постројења за пречишћавање отпадних вода у самом Житишту, а опремили смо и Канцеларију за младе. У оквиру мера Локалног акционог плана запошљавања, у 2017. години обезбеђено је двадесетак радних места, а урађен је и пројекат реконструкције аутобуских стајалишта са соларним системом напајања. Посебно значајно за будућност ове општине је усвајање урбанистичког пројекта за индустријску зону у Житишту – нагласио је Вучуревић.

Председник општине је подсетио на то да је Житиште подручје с више од 45.000 квадратних метара обрадиве површине па не чуди чињеница да се већина становништва бави пољопривредом. Овде постоје откупна места на којима се пласира роба произведена на територији општине, као и већи број мини-млекара.


Деца су најважнија

– Неке од мера које се већ годинама спроводе у циљу остваривања једнаких могућности за свако дете јесу финансирање превоза ђака и деце са сметњама у развоју, бесплатна ужина и партиципација за треће дете у вртићу, бесплатна ужина у основним школама за децу корисника социјалне помоћи, подршка деци и породицама с децом, подршка талентованим ученицима, добитницима Вукове дипломе, као и подела ауто-седишта за прворођено дете – набраја Вучуревић.

Он као добру популациону меру издваја биомедицинску потпомогнуту оплодњу за четврти покушај. Такође, у 11 насељених места организован је рад основних школа и предшколских установа, а у предшколској установи „Десанка Максимовић” у Житишту, након низа година, оформљене су јаслице.


– Када је реч о узгоју живине, након престанка рада „Агрожива” ту делатност је наставила компанија „БГ Мибрас”. Уз ту компанију, значајан покретач наше привреде је и Земљорадничка задруга „Мркшићеви салаши”, чија је производња, као и број малопродајних објеката, у сталном порасту – казао је Вучуревић.

Велики број Житиштана у оквиру својих домаћинстава, а уз помоћ различитих покрајинских и републичких субвенција, постају мали произвођачи у области живинарства, сточарства, повртарства и воћарства.

– Можемо рећи да су ресурси који се односе на примарну пољопривредну производњу у општини Житиште искоришћени, али у будућности ћемо радити на унапређењу прерађивачке делатности. Општина Житиште ће и у наредном периоду, у складу с републичким и покрајинским мерама, помагати грађане који се баве тим делатностима јер су управо они основа привредног и економског развоја нашег подручја – истакао је Вучуревић.

Житиште спада у групу неразвијених општина и користи сваку прилику да економски ојача и побољша услове живота свог становништва

Он је подвукао да Житиште, као општина која спада у групу неразвијених, користи сваку прилику да економски ојача и побољша услове живота свог становништва кроз различите сарадње.

– Као најзначајније, издвојио бих реализацију неколико пројеката финансираних из ИПА фондова с румунским општинама Думбравица и Сакалаз. Верујем да су ти пројекти само почетак дугогодишње пословне сарадње с нашим пријатељима из Румуније. Општина Житиште своје сараднике у тим областима види и у осталим побратимљеним општинама и вредно ради на томе да се потенцијални заједнички пројекти реализују у што скоријој будућности – рекао је Вучуревић. 

На питање која је предност Житишта у односу на друге средине, Вучуревић је одговорио да је на основу досадашњих разговора с потенцијалним инвеститорима закључено да постоји интересовање за улагање у ту средину, пре свега, због радне снаге која се истиче својим способностима, али и инфраструктурних објеката.


Не живе једни поред других, него заједно

Митар Вучуревић често воли да истакне да у општини Житиште људи не живе једни поред других, већ да живе заједно.

– У нашој општини нема суживота, већ се живи заједнички живот. Различитост култура и народа у нашој заједници сматрамо својом предношћу и богатством, а осим српског језика, у службеној употреби су и румунски и мађарски. Управо због тога, можемо се похвалити дугогодишњим пријатељствима с различитим општинама из Румуније и Мађарске, из којих потичу наши суграђани – нагласио је Вучуревић.


– То нас подстиче на то да и даље вредно радимо на реализацији идеје о изградњи индустријске зоне. Као и све велике промене, и то захтева стрпљење и континуиран рад, али ми чврсто верујемо да ће у наредном периоду напори које сада предузимамо дати резултате – истакао је Вучуревић.

Општина Житиште настоји и да помогне свим друштвеним групама, а посебне напоре чини када су у питању најмлађи чланови заједнице.

– Аплицирањем на различите покрајинске и републичке конкурсе, успели смо да обезбедимо новац за реновирање предшколских установа у Банатском Карађорђеву и Међи, као и опремање школа у Житишту и Равном Топловцу – закључио је Вучуревић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 118.3695
Најновије вести