Вуку се репови за кафилеријом

СОМБОР: Недавна пресуда Привредног апелационог суда о одбацивању жалбе и потврђивању пресуде Привредног суда у Сомбору из 2019. године против Ветеринарске установе „Протеинка“ и њеног тадашњег заступника Борислава Томића, поново је у жижу овдашње јавности вратила питања о коначној судбини кафилерије.
д
Фото: Приватна архива

Реч је о фирми  која је деценијама уназад представљала несношљиву смрдљиву напаст за становнике јужног дела града.

Прошлог лета „Протеинка“ је коначно престала са радом а „Енергозелена“ из Инђије је преузела део радника сомборске кафилерије, једне од до тада само две активне српске фабрике за прераду споредних производа животињског порекла (СПЖП), колоквијално речено уклањање животињског конфиската, чија је улога, поготово у поплавама претходне деценије, била од кључног значаја за спречавања болести и епидемија.

Како је наведено у пресуди, жалба окривљених одбачена је као неоснована, те су Ветеринарска установа за прикупљање, прераду и уништавање споредних производа животињског порекла „Протеинка” и Борислав Томић, због привредног преступа непоступања по решењу инспектора, осуђени на новчане казне. Правно лице у износу од 400.000 динара, односно Борислав Томић, као одговорно лице у предузећу, у износу од 15.000 динара. У образложењу пресуде наводи се да је утврђено да је у сомборској кафилерији прерађиван класични конфискат односно споредни производ животињског порекла прве категорије од кога се добија месно коштано брашно.

Према наводима из пресуде, иако је добијен налог за мерење и евидентирање неусаглашеног производа, окривљени су поступали противно изричитом налогу инспекције, па Привредном апелационом суду није преостало ништа друго до да потврди да нису водили рачуна о испуњености прописаних услова при руковању добијеним материјалом.

Док се „Протеинком“ баве судови и ликвидациони управници, поштујући законске одредбе у Сомбору се увелико ради на реализацији пројекта транзитне станице у којој би се угинуле животиње прикупљале и након кратког складиштења преусмеравале у модерне прерађивачке погоне у Инђији.

- Захваљујући Министарству пољопривреде и ресорсном покрајинском секретаријату обезбеђена су средства за изградњу транзитне станице на простору комплекса „Протеинке“, па је реално очекивати да ће радови почети још ове године – рекао је сомборски градоначелник Антонио Ратковић, приликом недавног гостовања министра пољопривреде Бранислава Недимовића локалним самоуправама западне Бачке и обиласка овдашњих пољопривредника.

Деценијама које су претходиле потпуном гашењу „Протеинке“, јавност су повремено скандализовали извештаји, поткрепљени фотографијама, да су не само коштано брашно већ и лешеви угинулих животиња просто закопавани на простору комплекса кафилерије. До тога је све чешће долазило након усвајања законских норми које су забраниле коришћење коштаног брашна у исхрани животиња, али и некотролисано паљење брашна у цигланама и другим пећима, па се након гашења „Протеинке“ указала и потреба решавања проблема контаминираног земљишта.

- У току је и израда пројектне документације за ремедијацију земљишта, па очекујем да би до краја ове године могли отпочети и радови на санацију земљишта – оптимиста је сомборски градоначелник Антонио Ратковић.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести