За Спасовдан у Чуругу откривена спомен-биста Петра Коњовића

ЧУРУГ: Поводом 140 година од рођења чувеног композитора Петра Коњовића, на Спасовдан, чурушку славу, председник општине Жабаљ Урош Радановић и потомак, односно Коњовићев братанац Слободан Коњовић свечано су открили спомен-бисту српског великана у центру Чуруга. 
1
Фото: Б. Рашић

Петар Коњовић био је композитор класичне музике, рођен у Чуругу 1883. године, где му је отац био у служби као учитељ. Активно је учествовао у формирању музичког живота Србије и проглашен је једним од 100 најзнаменитијих Срба по САНУ. Приликом откривања спомен-бисте изведене су неке од његових најпознатијих композиција, а живот великана приказан је из угла деце, у краткој представи и вођењем кроз изложбу фотографија.

Присутнима се обратио Коњовићев братанац Слободан, који је изразио велику захвалност у име породице, за сећање на стрица Петра, односно чика Перу, како су га звали.

- Памтим га кад је већ био у годинама и болестан. Често ми је туткао који динар за yeparac, а пошто је видео да је мени непријатно да ја тај новац узимам, онда ми је нашао запослење да сређујем његову библиотеку. То је сада све у једном легату, који је недоступан јавности, али овај гест и чињеница да Чуруг обележава његово рођење и ова биста овде, чини да је моје срце испуњено - поручио је Слободан Коњовић.

Фото: Б. Рашић

Генерални секретар Матице српске др Милан Мицић истакао је да се мало где среће са толиком посвећеношћу и неговањем српске културе и завичајног идентитета као у општини Жабаљ.

- Задовољство ми је што се откривањем спомен-бисте чувеног Петра Коњовића негује и завичајни и национални идентитет. Та врста споја може да на најплеменитији начин однегује младе генерације, у смислу поштовања простора у коме живе и поштовања предака. Петар Коњовић је био човек који је био симбол српског грађанства и човек који је у себи спојио две идеје српског грађанства на просторима данашње Војводине. Једна идеја је да се прихвати средња Европа и европски дух, а друга идеја је да се сачува српско национално биће, идентитет и језик и да се то споји у једно - подвукао је др Мицић.

Директор Туристичке организације општине Жабаљ, која је иницирала овај догађај, Сергеј Запорожац истакао је да неће дозволити ниједној врсти уметности да буде запуштена.

- Поред свих пројеката који воде ка унапређењу општине, култура нимало није и не сме да буде запостављена, као ни историја и уметност. Слободно могу рећи да су сва места у општини Жабаљ отворени музеји, посебно Чуруг. И та ризница наше културе сваким даном се умножава. Откривање ове бисте подсећа нас колико смо поносни и желимо да се захвалимо нашим прецима, а са колена на колено ћемо преносити све што има вредност, како бисмо се одржали као народ са озбиљном историјом и традицијом. У наредном периоду ћемо још више неговати историјске локалитете и споменике - нагласио је Запорожац, додајући да смо сведоци историјског тренутка, са поруком да чувамо оно што је наше, што нас одређује и чиме можемо да се похвалимо.

Председник општине Жабаљ Урош Радановић поручио је да је Петар Коњовић био вансеријски човек свог времена, један од највећих српских композитора, који је поставио темеље наше културе.

- Ми Чуружани смо дужни да му се на овај начин одужимо и увек да га се сећамо. Локална самоуправа негује културу и тиме поспешује развитак целокупне локалне заједнице. Све ово остаје у аманет нашој деци, зато смо на то и поносни -поручио је Радановић свим присутнима и честитао Спасовдан свим Чуружанима.

М. Рашић

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести