За Темерин је изградња пречистача најважнија инвестиција

ТЕМЕРИН: Председник општине Темерин Младен Зец каже да је акценат у идућој години кад је реч о капиталним инвестицијама на изградњи пречистача отпадних вода, јер је то услов да би грађани могли да се прикључе на канализациону мрежу.
Јелена Ивановић/ Од 1,28 милијарду динара у општинској каси, 46 процената су инвестиције
Фото: Јелена Ивановић/Од 1,28 милијарду динара у општинској каси, 46 процената су инвестиције

Изграђеност мреже достигла је 18 одсто, па постојећи систем није довољан да се прикључе сви они до којих је стигла канализациона мрежа, те је неопходно урадити пречистач отпадних вода.

Према речима председника темеринске општине, очекује се да комплетан пројекат, вредан 420 милиона динара, финансира Министарство за заштиту животне средине.

- У плану је да осим изградње пречистача радимо даље канализаону мрежу по улицама за шта имамо спремну пројектно-техничку документацију. То је потез од центра Бачког Јарка до нове радне зоне на улазу у Бачки Јарак из правца Новог Сада, индустријска зона према југу, односно Улица Цара Лазара у Бачком Јарку, Улица 23. октобра у Темерину, као и потисни вод ка Сиригу - каже Младен Зец.  – Такође, имамо у плану за наредну годину изградњу цевовода од изворишта у Старом Ђурђеву до Радне зоне 8 у Бачком Јарку (из правца Новог Сада када се улази у Бачки Јарак са десне стране), како би опремили нове Радне зоне које формирамо 38 и 39.

Он истиче да су у буџету оставили новац за учешће, а очекују помоћ виших нивоа власти, како би идуће године урадили реконструкцију и доградњу Предшколске установе „Бамби“ у Бачком Јарку.

- То је једино место у нашој општини које тренутно нема јаслице, те грађани Бачког Јарка децу до треће године морају да воде у Темерин и Старо Ђурђево. Када би реновирали вртић, сва деца би могла да буду примљена и то нам је јако битно да урадимо у наредној години - каже Зец. – Наставићемо и да реконструишемо, пресвлачимо, те крпимо ударне рупе на путевима. Ове године смо за ту намену издвојили око 80 милиона динара за путеве и тротоаре и тражићемо средства и од Покрајине да пресвучемо и оне улице које немају хабајући слој асфалта.

Фото: Јелена Ивановић/Председник Општине Темерин Младен Зец

Општински буyет за наредну годину износи 1,28 милијарду динара, од чега 46 одсто буџета чине инвестиције, те се оцењује да је у великој мери развојни.

- Пројекти партиципативног буџетирања направљени су на основу анкете које су колеге радиле по месним заједницама и трудили смо се да све што је изводљиво и што су грађани тражили, уврстимо у буyет - истиче Зец. – Грађани су тражили клизалиште у центру Темерина, које је требало да се постави још ове године, али смо морали да откажемо због пандемије. Такође, тражили су реконструкцију дечијих игралишта и постављање нових, као и бициклистичке стазе, реконструкцију пијаца, асфалтирање путева, тротоара, уређење зелених површина и паркова, уређење платоа испред Месне заједнице у Бачком Јарку, поправку јавне расвете и све оно што су навели, ми смо уврстили у буyет.

Ово је трећа година како грађани општине Темерин учествују у креирању општинске касе, што се показало као добра пракса.

- Грађани су заиста задовољни и препознали смо да као порески обвезници треба да учествују у свему што ће се радити у општини Темерин и они су то позитивно прихватили - каже Зец.

У осврту на радове спроведене у 2020. години, Младен Зец истиче да се завршава реконструкција ОШ „Данило Зеленовић“ у Сиригу, да је завршена потпуна реконструкција ОШ „Кокаи Имре“ у Темерину, у којој се настава одвија на мађарском језику, а радове је финансирала Покрајина. Доста се улагало у путеве, а радове није зауставила ни пандемија. Локална самоуправа није успела да постави планирана дечија игралишта нити да одржи манифестације.

У овој години настављена је и друга фаза реконструкције комплетне јавне расвете у општини Темерин новим ЛЕД сијалицама, а у наступајућој години план је да цела општина буде покривена ЛЕД расветом.

- Поставили смо четири соларна аутобуска стајалишта, а трудићемо се да у 2021. години заменимо сва дотрајала стајалишта и поставимо нова на оним местима где их нема, за шта је у буyету намењено 4,5 милиона динара – рекао је Зец.

М. Стакић

Пројекат „Темерин, објективно и правовремено” реализује Дунав Продукција, а суфинансира Општина Темерин. Ставови у подржаном пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

oldlala
29.12.2020 • 11:04
Za sve koji putuju kroz Temerin a i za mestane obilaznica bi bila spas.
EUR/RSD 117.3221
Најновије вести