Забранити привредни риболов у Горњем Подунављу

СОМБОР: Рекреативни риболовци Западнобачког округа и околине су покренули петицију за хитну обуставу привредног риболова на реци Дунав у Специјалном резервату природе „Горње Подунавље“.
г
Фото: Youtube Printscreen

Овај резерват је заштићено природно добро Прве категорије, које се простире уз леву обалу Дунава. Део је великог ритског комплекса који се протеже и кроз суседне земље Мађарску (Национални парк „Дунав – Драва“)  и Хрватску (Парк природе „Копачки рит“)  са којима чини еколошки јединствену целину, а део је великог резервата биосфере „Бачко Подунавље”. „Европски Амазон” представља једну од најочуванијих ритско-мочварних целина на читавом току Дунава, разливеног у непрегледну мрежу рукаваца и канала кроз ритске плавне шуме, уписан у УНЕСКО светску листу јуна 2017. године.

Забрана се тражи због катастрофалних последица, јер како се наводи у петицији, привредни рибари не подлежу никаквој контроли и раде без поштовања било каквих норми које се односе на ограничења улова, врсте, броја, поштовања ловостаја, зона забрањених за риболов, мрестилишта, мрестилишта, зимовника...


Из криволова на пијацу

Годинама уназад један од највећих проблема је и криволов на простору СРП „Горње Подунавље“, а риба која се на разноразне, већином забрањене, начине тако улови свакодневно проналази свој пут чак и до званичних пијаца. Инспекцијски органи на самим пијацама додуше уклоне рибокрадице са тржнице, али они настављају своју нелегалну работу без већих последица и након тога.


„Нема норматива, нити количине и врсте рибе коју изловљавају и стављају у промет. Посредно, овај деструктивни риболов има катастрофалне последице и за низ других ретких и заштићених врста које опстају у резервату природе. Овакви поступци претња су за рекреативне и спортске риболовце и њихова удружења, који уредно плаћају дозволе”, наводи се у иницијативи незадовољних пецароша, који предочавају да је у Хрватској и Мађарској у овим подручјима забрањен првредни риболов.

Понашањем привредних рибара угрожен је и сам управљач СРП „Горње Подунавље“ јер су његове законске активности на заштити и унапређењу овог привредног добра у колизији са оваквим обављањем привредног риболова. Због свега тога, иницијативом се тражи хитан увид и контрола стања и ефекта привредног риболова у СРП „Горње Подунавље“ и да се трајно забрани обављање било каквог привредног риболова на територији специјалног резервата природе. Рекреативни и спортски риболовци очекују да се повећа број рибочувара, подигне квалитет њиховог рада на терену и појача контрола рекреативних риболоваца, чак и ако би то значило подизање цене дозволе за рекреативни риболов.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5850
Најновије вести