Захтевни радови на старом здању у Сомбору

СОМБОР: Након што је уређен атријум зграде Жупаније, за шта је утрошено нешто мање од 15 милиона динара ових дана су почели и радови на реконструкцији уличне фасаде зграде која представља седиште градске, окружне и администрације органа републичких власти у Сомбору.
д
Фото: Dnevnik.rs

Реч је о здању које ужива највиши степен заштите као споменик културе у овом граду.

Радови су отпочели, а како налажу одредбе уговора са извођачима, изабраним у октобру прошле године, морали би бити изведени у року не дужем од 70 радних дана, па се може очекивати да ће зграда градске Скупштине осванути у обновљеном сјају током првих дана лета.

Реконструкцију фасаде, постављање декоративног осветљења и видео-надзора ће обавити конзорцијум који чине фирма „Сомборелектро“ и предузеће „Премијус“ из Батајнице, што ће пореске обвезнике који и пуне варошки буџет коштати нешто мање од 18 милиона динара без ПДВ-а. Замену и рестаурацију столарије на спољном делу зграде Скупштине града Сомбора урадиће предузеће „Full HD Wood“ доо из Светозара Милетића, а уговорена вредност посла износи нешто више од шест милиона динара, такође без урачунатог пореза на додату вредност.

Када мајстори са фасаде Жупаније коначно скину скеле и открију њен рестаурисани сјај, коначна финансијска рачуница ће се зауставити на „коти“ од 40 милиона динара уложених већином из властитих средстава, пошто је у овом подухвату сомборска локална самоуправа имала помоћ од Министарства државне управе и локалне самоуправе за реализацију пројекта санације, рестаурације, конзервације, адаптације и инвестиционог одржавања уличне и дворишне фасаде објекта Градске управе,  у износу непуних пет милиона динара.

Претходно, крајем прошле године, по речима надлежних пре рока, завршени су радови и на партерном уређењу атријума зграде Жупаније, за које је издвојено непуних 15 милиона динара. Обављено је поплочавање партера, реновирана је атмосферска канализација, постављене су клупе и нови мобилијар, као и декоративна расвета фасаде, која је дала нову димензију овом простору у вечерњим сатима, а фонтана је задржала стари облик и као таква уклопљена је у нови изглед партера атријума.

Посебан задатак за извођаче радова, односно мајсторе овдашњег „Сомборелектра“ који је, уз подизвођача „Џими комерц“ из оближње Пригревице,  добио и тај посао, било је да при уређењу партера строго воде рачуна о заштити постојећег зеленила, пре свега импресивним и бујним стаблима тисе које су одавно постале својеврсни знак распознавања сомборског урбаног архитектурног наслеђа. Тако су били ангажовани и радници ЈКП „Зеленило“, како би обезбедили најниже гране и тиме заштитили тисе, а извођење радова надзирао је и Покрајински завод за заштиту споменика културе, који је израдио и одобрени Пројекат партерног уређења.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести