Запослени у Агро Клеку прекинули протест, Зрењанин обећао подршку

КЛЕК: После протеста који су запослени у Земљорадничкој задрузи „Агро Клек“ одржали на Тргу слободе, испред Градске куће у Зрењанину, раднике једне од најуспешнијих задруга у Србији, предвођене директором Радованом Бокићем, примио је председник Скупштине града Чедомир Јањић.
с
Фото: Град Зрењанин

Након састанка је саопштено да ће задругари из Клека прекинути протесте, а да у борби за очување пољопривредног земљишта, које обрађују, могу да рачунају и на подршку локалне самоуправе.

Подсетимо, опстанак „Агро Клека“ је доведен у питање, због реституције државне земље. Агенција за реституцију, наиме, планира да део ораница које обрађује ова задруга користи за повраћај грађанима који потражују пољопривредно земљиште.

Током састанка у Градској кући, директор задруге Радован Бокић је упознао Јањића и његове сараднике са овим проблемом. Бокић је навео да је у „Агро Клеку“, на неодређено време, запослено 75 радника и да са овом задругом сарађује велики број коопераната. Указао је и на то да се у њој производи око 5,3 милиона литара млека годишње.

- Уколико се нешто хитно не предузме, бићемо принуђени да у року од 90 дана почнемо са интензивним гашењем најбоље фарме млечних крава у Србији. Намера је да нам се по Закону о реституцији одузме око 450 хектара најбоље земље. Надамо се да се то неће догодити, а наш једини циљ јесте да сачувамо задругу, земљу, фарму и краве, односно да имамо стабилан посао и добре плате - рекао је Бокић.

Директор задруге „Агро-Клек“ тврди да је земља, која је данас предмет поступка реституције, пре неколико година легално укњижена на основу Закона о земљорадничким задругама.

– Закон о земљорадничким задругама је прописао да задруге укњиже друштвену имовину без доказивања. Ми смо на основу тога уписали власништво над земљом и тако нешто не би било могуће да није по закону – поручио је Бокић, уз напомену да на подручју града Зрењанина, односно у непосредној околини, има доста државне земље која би могла да послужи за враћање у поступку реституције.

Чедомир Јањић је истакао да градска власт са великим интересовањем прати случај задруге у Клеку, иако реституција излази из оквира надлежности локалне самоуправе.

- Без обзира на то, ми у Зрењанину се боримо да сачувамо свако радно место, како у фабричким погонима, тако и у пољопривредним колективима, посебно у овој задрузи која је редак пример добре трансформације у нашој пољопривреди. Иако, понављам, немамо директне надлежности, покушаћемо да дођемо до надлежних и верујем да ће све бити урађено у циљу заштите, пре свега, права, уз уважавање права наследника, али и радника земљорадничке задруге - рекао је Јањић.

Он је још нагласио да Град Зрењанин улаже више од 100 милиона динара у развој пољопривреде и да је пољопривредна производња важна за развој Зрењанина, јер се њоме бави око 16.000 становника. Ж. Б.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести