Запослени у ЗЗ „Агро Клек” протестовали због реституције

КЛЕК: Опстанак једне од најуспешнијих земљорадничких задруга у Војводини, „Агро Клек“ из Клека, доведен је у питање, због реституције државне земље.
1
Фото: Ж. Балабан

Агенција за реституцију, наиме, планира да оранице које обрађује ова задруга користи за повраћај грађанима који потражују пољопривредно земљиште. Запослени у „Агро Клеку“ се не мире са тим, па су прво организовали протест упозорења на њивама које су предмет реституције, а затим јуче и испред Градске куће у Зрењанину.

Директор Земљорадничке задруге „Агро-Клек“ Радован Бокић тврди да је земља, која је данас предмет поступка реституције, пре неколико година легално укњижена на основу Закона о земљорадничким задругама.

- Закон о земљорадничким задругама је прописао да задруге укњиже друштвену имовину без доказивања. Ми смо на основу тога уписали власништво над земљом и тако нешто не би било могуће да није по закону. Просто је невероватно да сада планирају да нам узму земљу, под изговором реституције, и да је враћају потражиоцима, не из Зрењанина, већ из Панчева, Сакула, Сефкерина и Идвора, као да тамо нема државне земље – наглашава Бокић.

Задругари наводе да је у плану да им се одузме 400 хектара земље и да се заузврат не нуди никакво друго решење. Занимљиво је да је реч о земљи која се налази надомак будуће обилазнице и чија је цена скочила, па сумњају да некоме можда одговара и да се преведе у грађевинско земљиште.

У Ж „Агро Клек“ наводе и да на подручју града Зрењанина, односно у непосредној околини, има доста државне земље која би могла да послужи за враћање у поступку реституције. Град Зрењанин је само у овој години огласио за издавање у закуп 9.000 хектара државне земље, додају задругари из Клека.

- Само у Клеку се налази 600 хектара државне земље. Питам се за кога је чувају, а нама је одузимају. И у околини има толико државне земље, али су запели да узму баш нашу. Овде раде читаве породице и одузимање земље би угрозило наш рад – упозорио је Радован Бокић.

Задруга „Агро Клек“ запошљава око 80 радника. Обрађује 1.200 хектара пољопривредног земљишта, има годишњу производњу од пет милиона литара млека и сточни фонд од 1.200 крава, од којих је у систему муже готово 600. Такође, задруга сир извози у Русију.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести