Завршени кљајићевачки Дани веселе машине и Златни дестилат шљивовице

КЉАЈИЋЕВО: Као село које се налази на ободу такозване Телечке греде, лесне заравни познате по песковитом тлу погодном за производњу воћа и грожђа, Кљајићево се убрзано пробија и на српску винарску и мапу воћних дестилата. Тако су и тамошњи традиционални „Дани веселе машине“ посвећени доброј воћној ракији све посећенији.
њ
Фото: pixabay.com

Минули викенд био је у знаку  дружења љубитеља и произвођача добре капљице, а да ова манифестација добије интернационални карактер побринуле су се три генерације породице Огар, предвођене дедом Владом, које су одавно своје фамилијарно гнездо свиле у далекој Канади.

Организатор 12. по реду „Дана веселе машине“ и уједно 9. такмичења „Златни дестилат ракије шљивовице“ је, као и увек, било Удружење виноградара и воћара „Висови“ у Кљајићеву. Манифестација се одржала у њиховој „логи“ на такозваном Бурдушевом брду које се пружа од овог села ка суседној Чонопљи. Овај пут се надметало 11 казана, а мајстори са својим помоћницима су, поред оних домаћих, дошли из Стапара, Црвенке, Сомбора, Чуруга и Станишића који је представљала екипа дама, односно представнице Удружења жена „Удахни зивот“.

Судијску екипу су чинили Никица Шајатовић, Герги Лазаров и Иван Марјановић, а њиховом одлуком овогодишња награда за прво место је отишла у Чуруг, у руке мајстора бакарног казана Жељка Пешића и његовог помоћника Драгана Тулендића. Образ су домаћинима, освајањем другог места, осветлали овдашња легенда, 85.годишњи Љубан Вила са младим помоћником Немањом Живковићем, док је и трећа награда остала у Кљајићеву, у власништву једне даме, Драгице Шупице - Сеје којој је асистирао Миле Тарабић. Да све буде на нивоу одличних домаћина постарао се и избор награда, пошто су уз медаље и дипломе овогодишњи лауреати добили на поклон и уметничка дела познатог сомборског сликара и галеристе Јенеа Вишинке.

На дружење и размену искустава на Бурдушево брдо су дошли представници сродних удружења и гости из Иђоша, Старе Моравице, Темерина, Бајмока, Житишта, Телечке и Пригревице, а да угођај буде потпун допринело је изузетно лепо и сунчано време, као и чињеница да су чланови Удружења виноградара воћара „Висови“ обезбедили довољно кома од шљиве како би се испекла добра ракија.

У програму манифестације гости су обишли и виноград и воћњак Бранка Шоштарића - Шолета и разменили искуства у производњи воћа и грожђа у текућој години и прогнозама актуелне бербе воћа као и предстојеће бербе винограда. Након такмичарског дела домаћини су, након богатог доручка и уштипака које су припремиле чланице Удружења жена „Рубац“ обезбедиле и богат ручак састављен од прасетине са ражња коју је спремио мајстор Милорад Стојановић -Булиyа, мада су се гости могли послужити и чорбом и кобасицама печеним на тањирачи за шта су били задужени Ђоко Драгојевић и Слободан Вулетић, а како дружењу није недостајало дестилата, вина и песме, оно је потрајало до вечерњих сати уз очекивање да ће се ова манифестација следеће године додатно омасовити.

Победио гутљај из Житишта

Број од 81 претходно пристиглих узорака за оцењивање ракије испечене током 2020. године у склопу деветог „Златног дестилата ракије шљивовице“ је потврдио да се у случају кљајићевачког такмичења ради о манифестацији која спада у сам врх фестивала ракија у Војводини и Србији. Победу је однео Александар Туцић из Житишта, друго место Удружење „Пријатељи баште“ из Темерина, а треће Божо Буловић из Станишића.

М. Мћ

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести