Због реституције преполовљени приходи од издавања земље у Ковачици

КОВАЧИЦА: Одржана је јавна лицитација за давање у закуп и на коришћење пољопривредног земљишта у државној својини у општини Ковачица у првом кругу. Пољопривредним газдинствима је понуђено 820,5 хектара у 129 лицитационих јединица у катастарским општинама Црепаја, Дебељача, Ковачица, Идвор, Ковачица, Падина, Самош и Уздин.
1
Фото: Општина Ковачица остала без половине очекиваног прихода од издавања земље

У зависности од квалитета земљишта почетне цене кретале су се од 1.682 динара, 3.403 динара, па до 41.535 динара за поједине квалитетније парцеле у атару Дебељаче, Идвора и Уздина.

Заинтересованих са понудама је било само за девет лицитационих јединица, али пошто је један понуђач из Идвора одустао, у осам лицитационих јединица је по просечној почетној цени од 26.503 динара излицитирано нешто више од 93 хектара. Остаје да се у другом кругу понуде преостале парцеле погодне за обраду, што је како кажу надлежни у ковачичкој општини реално 120 до 130 хектара, за шта ће се оглас за јавну лицитацију расписати по добијању сагласности Министарства пољопривреде. 

Јер, од понуђених парцела у закуп у првом кругу у 47 лицитационих јединица као њиве од прве до шесте класе површине води се 209 хектара. Остало су баре и мочваре, а на делу површина је и рибњак у Уздину, за који нису решени имовинско-правни односи. Парцела неподесних за обраду има у делу атара где се сада гради ветропарк.

Стручни сарадник у Одељењу за пољопривреду Канцеларије за економски развој Општинске управе Ковачица Никола Николић каже да на подручју ковачичке општине укупно има око 2.300 хектара државних њива од прве до шесте класе, а да је по праву пречег закупа сточарима дато 1.100 хектара.

Од закупа државне земље приход у буyету општине Ковачица ове године износиће 10,5 до 11 милиона динара. У претходном периоду је у поступку реституције од државне земље са подручја ковачичке општине враћено је 600 хектара прве и друге класе цркви из Ченте, са подручја Града Зрењанин, где није било погодних парцела.

Сточарима поправу пречег првенства издато 1.100 хектара 

Због тога је ковачичка општина на име закупа изгубила очекивани приход у износу од око 18 милиона динара, што прилично квари планове за спровођење комасације. Уствари, ништа није изгубљено, јер је земља враћена некадашњим власницима, али била је у плану за издавање, па је због тога приход од закупа у општинској каси више него преполовљен. 

М. Митровић 

Фото: М. Митровић

Пројекат „Ковачица данас“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

Dejan
06.11.2018 • 12:32
Crkvi se vraca a gradanims opstine kovacica skoro nista narocito u ko padina gde nije bilo komasacije,stalno zavlace ljude .
Manu
06.11.2018 • 12:52
I treba da bude vise nego prepolovljen. Ohrabrujuca je vest da se vraca ljudima nesto sto im je na jako surov nacin oteto. Sto vise u dzepove tih napacenih ljudi, manje u drzavnu kasu!
EUR/RSD 117.3314
Најновије вести