Зелена струја из шећерне репе

ВРБАС: Компанија „Суноко”, чланица МК Групе, пустила је у рад биогасно постојење за производњу електричне енергије у Врбасу, вредно више од девет милиона евра. 
secerna repa
Фото: Tanjug/printscreen

Овом инвестицијом компанија даје снажан допринос очувању животне средине и производњи зелене енергије, наводе из ове компаније.

Постројење има капацитет производње електричне енергије од 2.4 MW/сат, тако да ће обезбеђивати годишње потребе за струјом око 5.000 домаћинстава.

- Иако Србија као аграрна земља има изузетан потенцијал када су у питању обновљиви извори енергије, код нас данас постоји само око 15 постројења за биогас. Компанија Суноко, као део МК Гроуп, одлучила је да отпадне сировине и нуспроизводе од шећерне репе искористи за производњу струје. Оваквим иновативним пројектима, наша групација доприноси заштити животне средине, али и ефикаснијем и одрживом пословању- рекао је директор техничког сектора „Суноко” Зоран Стојак.

Биогасна електрана у Врбасу користи технолошко решење фирме „Wabio Technologie GMBH” из Немачке, која већ четврт века креира напредна и одржива енергетска решења. Примена биогаса, уз очување природних ресурса, унапређује енергетски биланс земље кроз увећање учешћа обновљивих извора енергије у укупној производњи и доприноси остварењу циља Владе Србије да се учешће енергије добијене из обновљивих извора до 2040. повећа на најмање 40 одсто.

МК Гроуп је заједно са компанијом „Финтел Енергија”, већ читаву деценију једна од водећих компанија у производњи електричне енергије из ветра на Балкану и данас представља најзначајнијег независног произвођача електричне енергије на енергетском тржишту Србије. Како је најавила, МК Гроуп ће у наредне три године уложити 300 милиона евра у кључне области пословања, од чега је 85 милиона евра опредељено за другу фазу ветропарка „Кошава”.

М. Сћ

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести