Жене све чешће газдарице

ЗРЕЊАНИН: Економско оснаживање жена у предузетничком сектору иде узлазним путем, саопштила је зрењанинска филијала Националне службе за запошљавање.
U salonu „Lejla” Foto: Dnevnik.rs
Фото: У салону „Лејла” Фото: Дневник.рс

Томе су, како се наводи, допринели и стручна подршка, пројекти, грантови и друге врсте финансијске помоћи које добијају жене које се одлуче да се отисну у воде приватног бизниса.

-У нашој земљи, у укупном броју предузетника, учешће жена је око 34 одсто . Повећава се број фирми чије су власнице жене у предузетничком сектору у коме су, донедавно, доминирали мушкарци. Тако су ове године, од укупно 79 отворених фирми на подручју које покрива Филијала у Зрењанину, у оквиру програма самозапошљавања, 54 одсто власнице жене – каже за „Дневник“ саветница за планирање каријере у зрењанинској филијали Националне службе за запошљавање Александра Штрбац.

Три фирме чије власнице су жене, које су при започињању бизниса имале финансијску и другу подршку Националне службе за запошљавање, пример су одрживости бизниса. То су туристичка агенција „Гондола“, фризерски салон „Лејла“ и козметички салон „Бони нејлс“. Њихова делатност карактеристична је за женско предузетништво, а налазе се у тржном центру, у средишту Зрењанина.

Фото: Из козметичког салона „Бони нејлс” Фото: Дневник.рс

Туристичка агенција „Гондола“ регистрована је маја 2014. године. Власница Владислава Барачков, након завршетка студија туризмологије на новосадском Природно математичком факултету, око пет месеци била је на евиденцији незапослених. Онда се осмелила и отворила туристичку агенцију.

- Многе колеге које су завршиле факултет раде као туристички водичи, неки раде сасвим друге послове, а други су и даље незапослени. Једна четвртина генерације отишла је у иностранство - истиче Владислава, која је задовољна обимом посла.

Педикир, маникир, изливање и надградња ноктију, депилација, услуге су које нуди салон „Бони нејлс“. Салон је отворила Миомира Веселинов маја 2016. године.

- Термин почетка рада салона био је мало незгодан – завршиле су се матуре, школска година се приводила крају, наступило је неко затишје - присећа се Миомира.

Након првих месеци, када се требало изборити за позицију на тржишту, посао је кренуо, а потражња је била све већа.

-Задовољна сам како се посао развио. Имам сталне клијенте, и у послу, што је најважније, постоји континуитет – додаје она.

Фото: Владислава Барачков Фото: Дневник.рс

Лејла Кантар је по струци правница. Завршила је Вишу школу унутрашњих послова у Земуну и након треће године, када је требало да одлучи да ли ће остати у области права, преломила је и одлучила да се професионално бави другим послом. Уписала је Академију Пањковић и завршила обуку у виду стручног усавршавања за женско - мушког фризера. Отворила је свој салон и определила се да ради само као женски фризер. Јула 2015. регистровала је салон „Лејла“, а средства која је добила преко конкурса била су јој „ветар у леђа“, и искористила их је за опремање салона, а делом и за стручно усавршавање.

- Након три године посао се развио и достигао виши ниво. У салону имам колегиницу Марију Тапавички, и сада радимо као тим, при чему Марија, поред фризерских, пружа и услуге шминкања – наглашава Кантар.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести