Зграда бачкопаланачког музеја проглашена за културно добро

БАЧКА ПАЛАНКА: Без дилеме најлепше старо здање у Бачкој Паланци је зграда с почетка прошлог века, подигнута да буде прва Грађанска школа у овом делу Бачке.
1

Импозантни објекат користила је Економска школа, па и једна основна школа, да би се у њу својевремено уселио музеј, који је саставни део Културног центра Бачке Паланке. Била су потребна вишемилионска улагања Министарства за културу и локалне самоуправе да се зграда обнови, а сада је у току припрема вредних археолошких, историјских и етнолошких експоната за дугоочекивано излагање.

На позив директорке Културног центра, стручњаци Покрајинског завода за заштиту споменика културе посетили су у марту Бачку Паланку, обишли обновљени објекат, разгледали простор и извшили увид у предмете којима овај локални музеј располаже.

Објекат је евидентиран као културно добро које ужива претходну заштиту Закона о културним добрима. Покрајински завод за заштиту споменика културе ће сходно Правилнику о евиденцији попунити потребне обрасце и уз њих приложити потребну документацију чиме ће евиденција бити потпуна, а потом о свему обавестити носиоце права својине на простору и кориснике простора у објекту.

Овим ће се на објекту убудуће примењивати мере заштите утврђене Законом о културним добрима, што значи да се радови на објекту и његовој заштићеној околини могу изводити само у складу са мерама техничке заштите и сагласношћу које ће, пре извођења радова, издати надлежни Покрајински завод за заштиту споменика културе.

Културни центар у чијем оквиру ради Музеј у Бачкој Паланци изразио је захвалност на несебично указаној помоћи директору Покрајинског завода Зорану Вапи и стручњацима те установе који су сагледали услове за рад Музеја.

- Имаћемо стриктне мере заштите, да се очува здање, а сама Бачка Паланка ће имати нешто вредно да покаже својим грађанима и гостима – рекла је директорка Културног центра Оља Нађ. – Током ванредног стања културна дешавања била су отказана, али се у музеју интензивно радило на припреми експоната и поставке за отварање, рестаурацији слика и икона, других вредних предмета. Било је много посла, али нисмо били сами, консултовали смо стручњаке.

Бачкопаланчани ће, по свему судећи, имати ускоро прилику да виде благо које ће коначно бити изнето из депоа на светлост дана у новој савременој поставци.

Музеј је један од 25 објеката са списка Покрајинског завода за заштиту споменика културе, на територији бачкопаланачке општине, који било да су сакрални или профани, споменички, пејзажни или партерни, представљају део архитектонске баштине која треба да буде заштићена од деградације и девастације, у складу са установљеним категоријама заштите.

В. Х.

EUR/RSD 117.4684
Најновије вести