Житељи Неузине очистили обалу Тамиша

НЕУЗИНА: Четворо агилних житеља Неузине, потпомогнутих групом младих суграђана, очистило је од нагомиланог смећа и уредило обалу Тамиша у близини села.
Među volonterima i petogodišnje dete  Foto: privatna arhiva
Фото: Међу волонтерима и петогодишње дете  Фото: приватна архива

-Акција је изведена спонтано, јер смо уочили да су након пада високог водостаја Тамиша и повлачења реке, на обалама остале гомиле смећа и отпада. Претежно су то биле пластичне флаше и амбалажа, пластичне кесе, али и стакло, металне посуде и други отпад. Због тога смо решили да обалу очистимо, јер ми станујемо ту у близини, а на реку долазимо да се купамо, рекреирамо, шетамо. Било је ту опасног отпада, поломљених стаклених флаша, деформисаних лименки, поломљеног металног посуђа и којечега – прича Антал Хегедиш, један од иницијатора акције.

Уз њега су били и Жељко Џепчески, Александар Марчићев и Сандра Глушица, као и група млађих житеља Неузине, међу којима је била и петогодишња Јана Џепчески, у пратњи родитеља.

-Овакве акције делују и мотивационо, и циљ нам је да наши суграђани од малих ногу схвате значај очувања природе и потребе да се јача свест о правилном одлагању отпада – напомиње Антал.

Он истиче да су за смеће углавном одговорни риболовци и рекреативци који долазе из великих градова и не маре за околиш у којем бораве.

-Гледаћемо да убудуће поставимо и неке табле и поруке упозорења, да се отпад не баца неконтролисано. У плану нам је и оснивање удружења за заштиту животне средине и процедуру ћемо ускоро покренути – најављује Хегедиш.

Савесни Неузинци овај пут успели су да прикупе и прописно одложе чак две мање тракторске приколице смећа и отпада, упакованог у yакове. Очишћена је једна страна насипа и обале у дужини од два километра.

        Ж. Б.

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести