Златни рвач Штефанек заиграо фудбал у Банатском Аранђелову

БАНАТСКО АРАНЂЕЛОВО: За житеље Банатског Аранђелова и околине поред збивања поводом локалних празника, највећа летња забава је традицонални турнир у малом фудбалу, а понедељак увече позлатио је својим доласком олимпијски шампион у рвању Давор Штефанека из Суботице.
Banatsko Davor Stefanek i domacini
Фото: Dnevnik.rs

Добродошлицу су му пожелели председник новокнежевачке општине др Радован Уверић и челници МЗ Банатско Аранђелово, а потом је најбољи рвач на планети поздрављен бурним аплаузима на стадиону малих спортова у дворишту месне школе, где је заиграо у екипи ЛУ „Кочоват” из Банатског Аранђелова против комшија из Филића.

Била је то свјеврсна Штефанекова помоција рвања у малом фудбалу. Златни олимпијац из Суботице испричао је да већ годинама игра мали фудбал са својим друштвом, на турнирима.

„На струњачи сам одрастао и стасао, а играм и фудбал од малих ногу, то ми је после рвања спорт који највише обожавам“, каже Штефанек. „Рвање је увек на првом месту, а другар Бојан Војнић Хајдук који игра за „Славију“ из Банатског Аранђелова, позвао ме је у екипу. Увек врло радо прихватам да играм на турнирима са мојим другарима. Изненадио сам се дочеком на северу Баната, био сам почаствован и пријало ми је да се цене моји успеси на струњачи, па ће бити за који дан нових сусрета, пошто ће турнир потрајати и наредних дана.“

Давор Штефанек вели да може да прушти излете на мали фудбал, јер тренутно на рвачком плану нема ништа, сем одласка на Светско првенство у Париз, где иде да прими изузетно признање за најбољег рвача света за 2016. годину.

„То вам је као Златна копачка у фудбалу, ја сам то добио у рвању! Заиста сам први рвач из Србије који је доживео ту почаст, па и са простора бивше Југославије, а било је великих шампиона, пошто знамо да је рвање наш најтрофејнији олимпијски спорт. Главни наредни циљ ми је Олимпијада у Токију 2020. и онда се опраштам као такмичар и остајем на струњачи као тренер“, предочава планове Штефанек.


Лангошке добар посао

На прилазу дворишту миришу лангошке, или мекике, пеку их Катица Биро, Ева Тот, Моника Баланго и Илона Арок, а публика не може да одоли.

Фото: Dnevnik.rs

„Моја сестра Моника живи у Банатском Аранђелову и она се досетила да посетиоцима тунира свако вече печемо мекике, па нас три долазимо из Врбице и заједно радимо. До сада на турниру нико их никада није пекао и продавао. Мислиле смо да пробамо два или три дана да видимо да ли ће бити интересовања, а сад смо ту свако вече. Тесто замесимо код куће, а овде печемо. Народ купује, тако да све што замесимо, испечемо и продамо, што нас радује“, вели Катица Биро.


Стадион за мале спортове у дворишту је лепо уређен, терен пресвучен асфалтом пре коју годину, изграђене трибине, а захваљујући Општини Нови Кнежевац за овај турнир добио је ново електрично осветљење.

Турнир у малом фудбалу у Банатском Аранђелову је приређен 40. пут и увек почиње поводом Дана села,  26. јула за Сабор светог архангела Гаврила, па буде разбибрига и разонода мештана неколико недеља. Члан Савета МЗ Банатско Аранђелово Раде Гојковић, који је један од руководилаца у ФК „Славија“ задовољан је јер учествује 12 сениорских и шест пионирских екипа из места са севера Баната. Гојковић наглашава да турнир опстаје уз подршку МЗ Банатско Аранђелово, Општине и бројних спонзора, локалних предузетника и боље стојећих мештана. 

„Људи преко лета немају где да изађу и долазак на турнир им је највећа разонода. Иако је понедељак, захваљујући томе што нам је у госте дошао олимпијски шампион Давор Штефанек, публика је бројнија него иначе. До сада никада се то није десило у историји села, а ко зна када ће се поновити. Први пут дошао нам је освајач златне олимпијске медаље и најбољи рвач света“, каже Гојковић.

Раде Гојковић и председник Савета МЗ Банатско Аранђелово Деже Чејтеи пред бројном публиком уручили су Давору Штефанеку скроман поклон и захвалницу МЗ Банатско Аранђелово.

Деже Чејтеи подсећа да МЗ Банатско Аранђелово обухвата још околна мања насеља Сигет и Подлокањ, али да су јединствени по томе што негују два фудбалска клуба, у Банатском Аранђелову и Подлокању, а сва три насеља прослављају Дан села. У Банатском Аранђелову се уз више збивања за „Златни котлић“ кува рибља чорба, у Сигету је локални празник 2. августа за Илиндан, када се у котлићима припремају паприкаши од петлова, док су у Подлокању за локални празник одабрали трећу суботу у августу, који овог лета пада 19. а и тако се уз ђаконије у домаћој радиности уприличи такмичење у кувању рибље чорбе.

Текст и фото: Милорад Митровић

EUR/RSD 118.2078
Најновије вести