ЗР: У бродоградилишту Бегеј гради се највећи речни танкер

ЗРЕЊАНИН: у зрењанинском бродоградилишту “Shipyard Бегеј” у току је изградња пловила “МТ Хелсинки”, највећег речног танкера нове генерације у свету. Ово пловило гради се за потребе иностраног купца.
b
Фото: Dnevnik.rs

У питању је танкер типа Ц, дужине 136 и ширине 11,4 метара. У бородградилишту је тренутно запослено 130 радника. Власник бродоградилишта је београдска фирма “Рубикон Shipping Company”, која је “Бегеј” купила 2017. године, по цени од 46 милиона динара. За три године нови власник је у зрењанинско бродоградилиште уложио још 1,6 милиона евра.

Директор компаније “Рубикон” Марко Пражић каже да су уложили значајна средства у бродоградилиште за које се данас могу похвалити да је потпуно оперативно.

План нам је био да запослимо 75 људи, али смо тај број премашили и тренутно је овде упослено 130 радника, рекао је Пражић.

“Рубикон Shipping Company” је прошле године купио и бродоградилиште “Shipyard Bomex 4М” у Перлезу по почетној цени од 177 милиона динара.

Тренутно у Европи не постоји компанија са већим капацитетом за производњу пловила од наше, истиче Пражић.

Он је нагласио да су већ потписани уговори за изградњу других бродова и да су у лану нова улагања у бродоградилиште из Перлеза.

Желимо да бродоградњу вратимо тамо где јој је и место, међу првих пет у свету, додаје Пражић.

Како је раније саопштено, “Рубикон Shipping Company” која је основана у Београду 2007. године, регионални је лидер у речном транспорту који је специјализован за безбедни и поуздани превоз хемикалија и нафтних деривата. Дугогодишње искуство и резултати пословања допринели су да компанија “Рубикон” завреди статус пожељног превозника великиј нафтних компанија, рафинерија и трговаца (ОМВ, МОЛ, НИС и других), као и да послује у бројним веропским државама.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић у пратњи заменика Саше Сантовца и начелника Одељења за привреду Градске управе Горана Краварушића, обишао је зрењанинско бродоградилиште и рекао да се локална самоуправа претходних година трудила да промовише Зрењанин као добро место за инвестирање.

Само у последњих пет година отворено је више од 7.000 нових радних места у граду, истакао је Јањић.

Како је додао, посебно је задовољан јер раде неке старе фирме, које су прославиле Зрењанин и његову привреду, као што је управо бродоградилиште.

Он истиче да је након шест година празних хала, слика бродоградилишта “Бегеј” данас сасвим другачија.

Верујем да ће бродоградилиште опет доћи у жижу интересовање многих бродовласника у Европи и свету, напомиње Јањић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести