Зрењанин: Прорадила унапређена интернет страница града

ЗРЕЊАНИН: Данас је званично пуштена у рад нова унапређена интернет страница града Зрењанина и Скупштине града Зрењанина која ће омогућити грађанима да буду боље информисани о раду представника локалних власти, ступе у контакт са њима и дају сугестије.
1
Фото: Youtube Printscreen

Уз подршку Владе Швајцарске, званична интернет страница града је редизајнирана и сада укључује засебан портал Скупштине града, буџетски портал, и посебан сегмент намењен отвореним подацима и циљевима одрживог развоја.

Буџетски портал ће информисати грађане и пружати им могућност да предложе пројекте градским званичницима још у фази планирања буџета.

Израду нове веб странице спровео је тим Програма Уједињених нација за развој (УНДП) ангажовањем Иновационог центра Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

Саша Милер, шефица Одељења за добро управљање Швајцарске канцеларије за сарадњу, подсетила је на улогу локалних скупштина које треба да представљају интересе грађана и омогуће расправу о различитим идејама у циљу проналажења најбољег решења. Истовремено, оне имају значајну улогу у надзору над радом локалне власти, као и у процесу доношења буџета. У том је смислу додала да редизајнирање веб странице зрењанинске скуштине на коме се налази буџетски портал отвара нове начине за учешће грађана у одлучивању у буџету. "Грађани имају приступ информацијама о буџету, као и могућност да предлажу пројекте, а дијалог о буџету води ка јачању поверења између грађана и локалних самоуправа", објаснила је Милер, док је руководитељка портфеља у УНДП-у Биљана Леденичан навела да је нова интернет страница посвећена пре свега грађанима и сервисима грађана, а буџетски портал је оценила као једиствену апликацију развијену управо за Скупштину града Зрењанина.

"У том сегменту грађани ће по први пут имати информације о локалним приходима и расходима, преглед буџета по месним заједницама и омогућити им да предложе и гласају за пројекте које је предложила локална самоуправа", рекла је Леденичан.

Душко Радишић, помоћник градоначелника Зрењанина напоменуо је да је нови портал града настао не само због потребе промене дизајна и побољшања функционалности старе интернет странице већ и као резултат промене концепта у односу према грађанима и представља важан механизам у процесу трансформације локалне администрације у сервис грађана.

Подршка граду Зрењанину пружена је кроз пројекат "Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине", који УНДП спроводи са изабраним градовима протеклих седам година, а финансира Влада Швајцарске.

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести