Зрењанин: Заинтересованих за сезонски рад скоро и да нема

ЗРЕЊАНИН: У Градској кући у Зрењанину јуче су представљена нова законска решења која би требало да уреде права сезонских радника. У овом тренутку сезонски радници представљају најугроженију и најнезаштићенију категорију радника, јер раде без икаквих папира.
Đula Madaras  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Ђула Мадарас Фото: Дневник.рс

Не остварују права на здравствено и пензионо осигурање, нити су заштићени приликом повреда на раду.

На ову категорију радника не односи се ниједан законски акт. Оно што је у овом тренутку можда и највећи проблем јесте то што радника заинтересованих за сезонски рад скоро и да нема.

„Ми раднике који су нам повремено потребни ангажујемо преко уговора о привременим и повременим пословима. Наши добављачи сезонске раднике ангажују на црно. Правно регулисање статуса ових радника показаће какав би то намет био за послодавце. То ћемо да видимо. Али, оно што је све већи проблем из године у годину јесте да сезонских радника нема, или су необучени за посао. Они који знају да раде запошљавају се код страних инвеститора, јер су реално тамо плате веће него у пољопривреди. Села се празне. Не знам стварно како ћемо радити даље“, истиче Ђула Мадарас, директор „Царске баште“ која се бави производњом и дистрибуцијом воћа и поврћа.

Слично мисли и Јожеф Бакош, угледни пољопривредник из Лукиног Села. Радне снаге је све мање, Лукино Село је остало готово празно, па десет до двадесет сезонаца, колико је газдинству потребно, више не могу да пронађу у селу, него их једва нађу са стране.

На позив да се пријаве заинтересовани за сезонске послове јуче су се одазвали старији људи, а младих, здравих и способних једва да је било.

Ж. Б.

Rale j tomic
23.10.2017 • 10:09
Rad u poljoprivredi za sezonsku snagu je vrlo naporan Za takve radove stariji ljudi od 50 godina i nisu a uglavnom puno je tih bez posla.Druga stvar je prevoz od mesta zivljenja do mesta gde se obavlja posao Veliki su troskovi u novcu a pogotovo u vremenu gde treba ostati ceo dan na njivi za nekih 1300 do 1700 dinaraZalosno a tako je Treba ljudima danas obezbediti smestaj i hranu pa onda idemo dalje.
EUR/RSD 117.3269
Најновије вести