ЗРЕЊАНИНАЦ БРАНИСЛАВ ФРЕНЦ ПРАВИ НЕВЕРОВАТНЕ МАКЕТЕ Мост на Тамишу изузетно захтеван

ЗРЕЊАНИН: Док се грађевински инжењер у пензији Синиша Михајловић труди да укаже на значај старог друмско-железничког моста на Тамишу, између Орловата и Томашевца, и за њега обезбеди неки вид заштите, како не би завршио у старом гвожђу, Зрењанинац Бранислав Френц је одлучио да најстарији мост овог типа у Србији сачува од заборава тако што је направио његову макету.
1
Фото: Приватна архива

Ово је девета већа макета коју је створио бивши радник зрењанинске ливнице „Радијатор“ Бранислав Френц. Осим тога, његове веште руке склопиле су и мноштво мањих макета. Неколико ових својеврсних уметничких дела налази се у Геронтолош­ком центру у Зрењанину, где Бранислав проводи пензионерске дане, док већи број краси његову породичну кућу. 

Такође, једна од три макете Великог моста, односно „Бечкеречке ћуприје”, налази се у Градској кући. Макету је предао граду „на трајно чување”, и то 2. октобра, на Дан ослобођења града у Другом светском рату, када су градоначелник и његов заменик приредили пријем за Френца. 

Фото: Приватна архива

Браниславов син Владимир макете Великог и Малог моста носио је и код ћерке Ане у школу и сина Алексе у вртић, па је деци, уз малу презентацију, причао о Зрењанину као граду мостова. Акценат је био на Великом мосту и интересантној причи о њему.

Фото: Приватна архива

- Стари друмско-железнички мост на Тамишу био је један од комплекснијих задатака. Израђен је у размери 1:87 како би биле уграђене шине за воз. Мост има расвету, а испод воде се налази и чамац. Израда ове макете трајала је три месеца, а на идеју сам дошао након објављивања вести да ће ускоро поред овог моста бити изграђена два нова, друмски с једне и железнички с друге стране – каже за „Дневник” Бранислав Френц.

Фото: Приватна архива

Мост на Тамишу, између Орловата и Томашевца, изграђен је и пуштен у саобраћај заједно са пругом Велики Бечкерек – Панчево 9. априла 1894. године. Кроз више од века експлоатације, претрпео је неколико измена и ојачавања. Тренутно је најстарији железнички мост у употреби на територији Србије.

Фото: Приватна архива

Ж. Балабан

Фото: приватна архива
 

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести