Зрењанинци на корак до решења вишедеценијског проблема

ЗРЕЊАНИН: У зрењанинском новосаграђеном погону за пречишћавање пијаће воде данас је у присуству градоначелника Зрењанина Чедомира Јањића и његових сарадника, пуштена вода у систем ради хидрауличког тестирања опреме и пробног рада постројења.
voda zr.JPG
Фото: Dnevnik.rs

"Пре месец дана радили смо хидрауличко тестирање цевовода и показало се да није било пропуста. Сада крећемо са тестирањем првог дела технолошког процеса, а то је предтретман воде у базену, а потом иде ултрафилтрација, где ће се радити сегмент по сегмент. Потом следи и хемијско тестирање воде", објаснио је директор компаније „Синертек“ Ненад Обрадовић, најављујући да ће се све време радити између пет и десет анализа дневно.

Вода која буде улазила у систем градског водовода већ од данас ће бити бољег квалитета, али не и за пиће.

"Вода ће готово тренутно бити бољег квалитета и што се тиче боје, мириса, укуса и прозирности. Али, коначно укидање забране за употребу за пиће биће оног тренутка када се сви тестови који су битни и уговорени заврше, и покаже се да је квалитет у складу са прописаним српским стандардима", најавио је директор ЈКП „Водовод и канализација“ Иван Девић.

Он је нагласио да је, упркос разним гласинама, утврђено да су цевоводи у градској мрежи у сасвим добром стању.

"То нас уверава да неће бити деградације већ пречишћене воде за пиће, чиме су оборене неке квази -теорије", истакао је Девић, подсећајући да су надлежни у „Водоводу“ увек веровали у исправност овог пројекта.

Градоначелник Чедомир Јањић оценио је да су ово историјски дани за Зрењанин и Зрењанинце, јер се од 1975. године напросто нижу неуспешни покушаји решавања проблема пијаће воде.

"Не могу да сакријем задовољство што је баш моја администрација успела то да реши и веома сам срећан што имам прилику да радим са људима који могу да реализују један овакав пројекат. Подсећам и да смо 2012. године наследили пројекат где је Град прво требао да плати 25 милиона евра постројење, па још онда сваки кубик воде 37 евроценти. Ми смо сада све ово урадили без динара улагања градског новца, а прераду воде ћемо плаћати мање, 28 евроценти по кубику", нагласио је градоначелник Јањић.

За сада се не зна тачно када ће грађанима почети да се дистрибуира потпуно исправна пијаћа вода, али се током обиласка постројења чуло, да би то могло да се деси за око месец и по дана.

Ж. Балабан 

oldlala
16.06.2017 • 08:51
Radujem se zbog fabrike vode u Zrenjaninu ali postoje i okolna mesta u kojima ljudi piju tu zabranjenu vodu i ko zna koliko je bolesti izazvala,mozda je jeftinije da svi dobiju fabriku vode odgovarajuceg kapaciteta nego leciti ljude!
EUR/RSD 117.1990
Најновије вести