Зрењанинска библиотека променила начин рада: Књиге не иду из руке у руку

Актуелна епидемиолошка ситуација одредила је и рад Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“ у Зрењанину.
biblioteka zrenjanin
Фото: Dnevnik.rs

Корисници и даље не могу сами да се користе књигама из фонда библиотеке, а уместо њих то чине дежурни библиотекари на инфо пулту. Процедура је утврђена тако што корисници на инфо пулту враћају књиге, које се затим одлажу на посебно место где стоје 72 сата. Тек након тога се враћају у фонд, што значи да не иду из руке у руку.

- Најбоље је да наши корисници оно што желе да читају поруче телефоном на број 023/566-210. Ми одмах можемо, још док разговарамо, да видимо јесу ли те књиге слободне и да, уколико нису, препоручимо нешто друго. Поручене књиге се пакују у паприне кесе и уручују корисницима тога дана или сутрадан, како се већ договоримо. У овој ситуацији дозвољавамо задуживање и више књига, како наши корисници не би често морали да долазе. Толеришемо и кашњење. Омогућили смо, због ситуације, позајмљивање и књига са научног одељења. Читаонице нам из епидемиолошких разлога не раде, а студентима и истраживачима су потребне књиге. Чинимо све што је могуће, како би наши корисници могли да уживају у књигама и у овим данима - објашњава Јелена Ђорђевић Перц, која је у библиотеци задужена за односе са јавношћу.

Библиотекари комуницирају са корисницима и путем друштвених мрежа, али Јелена Ђорђевић Перц истиче да је заиста најпрактичнији начин поручивање телефоном. Библиотекари на инфо пулту користе сву заштитну опрему, а маске су обавезне и за све кориснике.

- Зрењанинци воле да читају, и то чине и ових дана. Као и сваког лета, највише се читају крими и љубавни романи, али све чешће нас питају за препоруку, па их уводимо и у неке друге светове - каже наша саговорница.

Радно време Градске народне бибилиотеке „Жарко Зрењанин“ је од 8 до 18 часова.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести