Ђукановић: Хегемонистичка улога Србије на Западном Балкану траје два века

Назад на вест
Коментари
Slicnost
27.07.2022 • 17:42
Vec sam, poprilicno odavno, komentarisao izjave ovog Duceovog naslednika, mozda i duboko ukorenjenih rodbinskih veza sa njim. Zasto ovo kazem? Iz jednostavnog razloga - dovoljno je posmatrati njegovo ponasanje, drzanje glave i gestikulacije, kada drzi neke javne skupove, pa ce svakom biti jasna moje malenkosti tvrdnja. Uostalom ne treba biti veliki psihijatar ili psiholog pa doci do ovakvog zakljucka. Zar smo zaboravili ko je za vreme Drugog svetskog rata vladao Crnom gorom? Dokaz?!
Slicnost
27.07.2022 • 17:54
Da bi bilo jasnije ispricacu jednu pricu koja je, u onim vremenima socijalistickog vladanja kolala, kako medju mladjarijom, tako i medju starijima. Naime, neki nas covek (onda se tako govorilo) da li Hrvat, Bosanac, Makedonac, Slovenac, Crnogorac ili Srbin, nije se o tome otvoreno pricalo, jer je vladalo "bratstvo i jedinstvo" pa su svi bili "isti", mada malo ili malo vise razliciti, sto se kasnije pokazalo kao tacno. Elem, taj "nas" covek, navodno jer se nije znalo o kome se radi.
Slicnost
27.07.2022 • 18:07
Vratio se, posle duze provedenog vremena, iz inostranstva u svoju zemlju. Crncio, sto kazu, od jutra do sutra, ne bi li neku crkavicu ustedo te najzad uz zasluzenu penziju provodio penzionerske dane. Elem, uputio se vozom (jer onda nije bilo toliko automobila) sa suprugom i maloletnim sinom na Jadransko more. U kupeu, pre njih, bila su jos dva, ovdasnja, putnika. Kada je usla ova troclana porodica, stavili kofere iznad glava na odredjeno mesto za prtljag i seli preko puta ove dvojice.
Slicnost
27.07.2022 • 18:24
Odjednom su, ova dva ovdasnja putnika, pogledali jedan drugog, prosto ne verujuci da prvi put u zivotu vide crno dete. Sto bi rekli, crnce. Nisu mogli da izdrze, a priblizavali su se stanici na kojoj su silazili, pa su upitali bracni par, cije je to dete. Ono dvoje, suprug i supruga, gotovo u jedan glas, rekli su da je njihovo. Ovi dva putnika jos u nedoumici, nije im jasno, kako od njih dvoje belih dete crno? Suprug je brze bolje, da im objasni slucaj, poceo pricu kako su bili na odmoru na moru
Slicnost
27.07.2022 • 18:34
Da je medju turistima bilo i crnaca, i da je u jednom momentu njegovu suprugu pojurio neki crnac, te da je dete crno zbog straha koji njegova supruga pretrpela. Kada su trebali da sidju iz voza na njihovoj stanici, lepo su se pozdravili i izasli. Posto su bili iz istog sela, peske su posli dzadom ka selu. Odjednom jedan od njih jos u neverici sta im je covek iz voza sa suprugom i crnim detetom, ispricao, upitao je komsiju: "Ama, bre, meni nikako ne ide u glavu da ona rodi tako crno dete"?
Slicnost
27.07.2022 • 18:45
"Da li to tako moze, samo zato sto ju je neki crnac pojurio"? Komsija se malo zamislio, protrljao bradu, pa onako seretski odgovorio: "Ama, znas sta? Eto j... ti meni sve, ako on nju nije stigao". A onda su se obojica tako slatko nasmejali.
Ne znam da li ce neko shvatiti znacenje ove price a u vezi procitanog clanka i datog uporedjenja pomenutih rodbinskih odnosa. Jer su Italija i Crna Gora prekomorski susedi, s tim sto Crnogorci nisu osvajali italijansko primorje, ali Italijani jesu crnogorsko.
Остави коментар
8 + 3 =
Реши овај једноставан математички проблем и упиши резултат. Нпр. за 1+3, упиши 4.
EUR/RSD 117.1117
Најновије вести