НАЈСКУПЉИ ПАРАДАЈЗ НА СВЕТУ – 70 ЕВРА ПО КИЛОГРАМУ! Једна воћка кошта 4,52 евра, али када ЧУЈЕТЕ РАЗЛОГ, нећете знати да ли да се смејете или да плачете!
На Виктуалиенмаркту у срцу Минхена, цене су готово једнако важне као и укус. Ко овде купује, плаћа за ексклузивитет.
Било да је реч о тартуфима, шпаргли или егзотичном воћу, љубитељи луксуза морају да дубоко завуку руку у џеп. Посебно такозвана „шикерија“, елита која обожава овај традиционални пијац са специјалитетима из целог света.
Заборавите на кавијар - сада је парадајз главна звезда
Али ових дана пажњу не привлаче ни шампањац ни кавијар, већ – један обичан парадајз. Наиме, на Виктуалиенмаркту се продаје јапанска сорта „Амела“, што у преводу значи „слатко“.
Према опису, „Амела“ комбинује више арома одједном – слатку, киселу и благо слану. Тачан начин узгоја чува се као државна тајна, али се зна да плод успева само у специфичним условима, што га чини изузетно ретким и скупим.
Цена? Чак 69,50 евра по килограму!
Цена овог луксузног парадајза је 69,50 евра по килограму. То значи да једна воћка од 65 грама кошта чак 4,52 евра!
За поређење, у обичним маркетима килограм парадајза се продаје већ од 2 евра.
„У Европи постоји само један произвођач – у Гранади, у Шпанији“, објашњава продавац на пијаци. Иако је сорта изворно из Јапана, наводно јапански стручњаци помажу Шпанцима да испуне све специфичне услове за узгој.
Ко заиста купује овако скуп парадајз?
„Има муштерија које одмах узму по два килограма“, каже продавац. То је готово 140 евра за парадајз!
А како се једе оваква воћка?
„Исечете је на танке кришке, без соли и бибера. Потпуно природно, само са мало маслиновог уља – као карпаћо“, каже он.
Да ли је скупоцено поврће заиста вредно новца?
Међутим, БИЛД-ов новинар није био одушевљен после дегустације:
„Превише кисело, делује као да није довољно зрело“ – закључио је после тестирања једног јединог парадајза од 4,52 евра.
И најскупља јагода на свету долази из Јапана
Иначе, и најскупља јагода на свету, позната као „Схизуока Цроwн Мелон“ или „Бијин-химе“, такође долази из Јапана.
Цена? Око 19 долара (око 18 евра) по комаду, а позната је по интензивном укусу и беспрекорном изгледу.