КОЛИКО СРПСКЕ ПИЈАЦЕ ИЗБИЈАЈУ ПАРА ИЗ НОВЧАНИКА? Пасуљ у престоници "тежи" од свињетине, КАЈМАК скупљи од телетине, а ЈАГОДЕ у Зајечару као да су златом посуте
Цена парадајза на пијацама у Србији варира од 150 до 300 динара, јагоде су и даље најскупље воће, а килограм кајмак нећете моћи да купите без једне “црвене” – показују последњи објављени статистички подаци о ценама на мало.
Цене пољоприведних производа на домаћим пијацама наставиле су да варирају од града до града, па вас исти артикал у Београду може коштати три пута више него да га, на пример, пазарите у Врању.
Уз то, подаци Републичког завода за статистику (РЗС), илуструју оно што је чињеница већ дуже време – пазар на пијацама најчешће је виши издатак од куповине у трговинама.
Где је најјефтинији кромпир, а где најскупљи парадајз
У категорији поврћа, како показује пијачни барометар РЗС, најјефтинији кромпир по цени од 80 динара килограм, могао је да се купи на пијацама у Врању, Зајечару и Ужицу. Највишу цену од 150 динара за килограм, имао је на пијацама у главном граду.
Пасуљ је најскупљи на београдским пијацама са ценом од 500 динара килограм. У већини градова пијачни трговци, показују подаци РЗС, продавали су га по цени вишој од 350 динара, али се на пијаци у Зајачару, где је најјефтинији, могао купити и за 280 динара по килограму.
Док је на пијаци у Врању коштао свега 50 динара, што му је најнижа цена, црни лук се на пијацама у Београду продавао три пута скупље – за 150 динара килограм. Исту цену имао је и код пијачних трговаца у Крагујевцу.
Сем Лесковца, Зајечара и Врања, где су га ценили 80 динара, килограм слатког купуса ни у једном другом граду Србије није имао цену нижу од од 100 динара, а највишу и рекордну забележио је на пијаци у Сремској Митровици – 200 динара килограм.
Најјефтинији спанаћ могли су на пијаци да пазаре Лесковчани и то по цени од 100 динара килограм. У већини других градова ово поврће није јефтиније од 200, а најскупље (330 дин/кг) је на пијаци у Зрењанину.
И за килограм парадајза су купци на пијацама морали да издвоје бар 150 динара, што му је била најнижа цена у Лесковцу, а највише су га плаћали (300 дин/кг) потрошачи у Београду, Новом Пазару, Шапцу, Панчеву и Сремској Митровици.
Коначно, краставац је најјефтинији био на пијаци у Лесковцу (80 дин/кг), али је зато на пијацама у Зрењанину и Сремској Митровици догурао до 200 динара за килограм.
Најјефтиније јабуке у Врању, најскупље јагоде у Зајечару
У категорији воћа, по овим подацима РЗС, једине јабуке јефтиније од 100 динара биле су на пијаци у Врању, где су коштале 80 динара килограм. На свим осталим пијацама цена им је троцифрена, а највиша је на пијаци у Шапцу – 200 динара килограм.
Цена банана кретала се од 150 динара килограм на пијаци у Лесковцу, преко 200 динара у највећем броју дугих градова, до 250 динара на престоничким пијацама.
Најскупље поморанџе (260 дин/кг), пак, продавале су се на пијаци у Суботици, а Лесковчани су могли да их пазаре по најнижој цени – 150 динара килограм.
Јагоде су биле најскупља ставка у категорији воћа и сем пијаце у Новом Саду где су коштале 300 динара, барометар РЗС показује да су ретко где могле да се нађу по цени нижој од 400 динара. Најскупље по цени од 600 динара килограм, ценили су их на пијаци у Зајечару.
Најјефтинији сир тамо где је најбољи, кајмак “пробио” 1.500 динара за килограм
Када је реч о млечним производима, домаћи сир је традиционално најјефтинији тамо где је најквалитетнији – на пијаци у Краљеву где се продавао за 450 динара килограм. Сем пијаца у Ваљеву и Сремској Митровици, међутим, цена му нигде није испод 500 динара, а најскупљи килограм од 900 динара имао је на пијаци у Новом Пазару, мада је тек 100 динара јефтинији на истоку Србије - у Зајечару, Врању, Лесковцу и Нишу.
Кајмак који се продаје на пијацама у Србији поодавно је по цени ексклузивна роба и није га могуће наћи испод 1.000 динара за килограм. По извештају РЗС, најнижу цену (1.200 дин/кг) имао је на пијацама у Ваљеву, Краљеву, Панчеву и Сремској Митровици, док је највишу (1.600 дин/кг) постигао у Зајечару и Суботици.
Килограм телетине у Панчеву 10 пута скупљи од килограма пилетину у Ужицу
У категорији свежег меса, показује овај извештај РЗС, килограм шарана је најнижу цену (530 дин) имао на подручју Врања, а највишу (850 дин) у трговинама у Крагујевцу.
Купци килограма јунетине најбоље су “пролазили” у Панчеву, где је цена од 800 динара за килограм овог меса најнижа, док су Крагујевчани у својим трговинама за јунећу розбратну морали да издвоје 1.300 динара.
Килограм телећег меса, пак, достигао је највишу цену од 2.000 динара на подручју Панчева и Сремске Митровице, док је Зрењанин са ценом од 995 динара једини у Србији где вам за ову врсту меса не треба бар једна “црвена”.
Што се тиче свињетине, она је најјефтинија била у трговинама у Ужицу (550 дин/кг), док је у суседном Ваљеву била за више од 200 динара скупља, са највишом ценом од 790 динара за килограм.
Коначно, као и друге врсте меса, и свежа пилетина варира по цени у домаћим трговинама – од 240 динара килограм у Ужицу, до 400 динара килограм у Новом Пазару.