broken clouds
37°C
25.07.2025.
Нови Сад
eur
117.18
usd
99.8041
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СУША ПОЈЕЛА РОД, ЦЕНА УНИШТИЛА НАДУ Паори пред економским сломом

24.07.2025. 09:35 09:57
Пише:
Извор:
Дневник
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Од пшенице се ове године очекивало много, али због суше просечни приноси по хектару износе 5,5 тона, изјавио је председник удружења „Доловачки паори” Марко Бојтар и додао да пољопривредницима додатно отежава то што откупна цена по килограму износи свега око 20 динара.

„Иако се од пшенице очекивало много, у фази наливања зрна, много раније него претходних година, почела је суша, па је уместо рекордног рода испала једна просечна година с просечним приносима до 5,5 тона по хектару”, рекао је Бојтар за Танјуг.

Додаје да са актуелном откупном ценом пшенице од око 20 динара по килограму и просечним приносима од око 5,5 тона по хектару пољопривредници не могу да исплате ни овогодишња улагања у производњу.

„О ситуацији у којој се налазимо најбоље говори калкулација једне релевантне установе, Задружног савеза Војводине, сачињена веома темељно и у којој се дошло до рачунице да уз просечне приносе од шест тона по хектару и цену пшенице од 26 динара по килограму, пољоприредници још немају никакву акумулацију, то јест зараду, а исто важи за јечам”, рекао је Бојтар.

Што се јарих култура тиче, Бојтар упозорава да је стање у пољу катастрофално, као и да најгоре стоје соја и кукуруз.

„Због тога ће бити много њива с јарим усевима за заоравање, а у веома малом броју случајева неког и то изузетно слабог рода”, рекао је Бојтар. Истакао је да су управо због тога пољопривредници из организација које су чланице Уједињених удружења пољопривредника Србије, на састанку 11. јула у Стајићеву, тражили једнократну помоћ државе од 300 евра по хектару за пролећне културе.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар