Академици ставили тачку на Меморандум, случај за историју

БЕОГРАД: Кад је реч о "прозивкама" због Меморандума, кривици, заслугама...што се академика тиче, они су на тај случај ставили данас тачку...затворен је круг, како је то рекао председник САНУ Владимир Костић, а случај препуштају историји. 
vladimir kostic jutjub
Фото: Youtube Printscreen

И зато приписивати Слободану Милошевићу Меморандум као програм за његову политику чиста је измишљотина, оценио је данас академик Василије Крестић, један од аутора књиге "Меморандум САНУ после 30 година". 

"Он (Милошевић) је као и већина његових партијских другова напао Меморандум и за све време свог владања није нашао за потребно да посети Академију", казао је Крестић . 

Крестић, један од аутора књиге "Меморандум САНУ, после 30 година", каже и да је свима познато да је Меморандум тадашња владајућа партија прогласила "антикомунистичким списом", те да зато само "наивни и необавештени могу посумњати да је Меморандум служио Милошевићу као путоказ у политици".

Ауторски печат књизи која је данас представљена у САНУ дао је и покојни академик Коста Михајловић, а Крестић на оптужбе да је Меморандум био великосрпски програм, одговара да тај документ ни по форми, ни по садржају, ни по закључцима и циљевима није написан као национални програм. 

"САНУ није позвана да пише национални програм. Свуда у свету иза таквих програма морају да стану државе или владе. Одлука о Мерморандуму је донета јавно на седници САНУ и није било никакве тајности у односу на доношење тог документа", казао је Крестић. 

Напомиње да је одлука да се Меморандум напише донета зато што су многи чланови Академије увидели да је Србија после доношења Устава из 1974. године запала у вишеструку кризу. 

Како је рекао, Академија је одлучила да се Меморандумом укључи у политику, да једном анализом широког спектра укаже на све проблеме пред којима се нашла Србија и да подстакне њихово решавање. Подсећа да је Југославија тада била у тешкој друштвеној, економској, национално-политичкој, уставној и културној кризи, те да је било јасно да све северозападне републикие настоје да успоставе конфедерацију или асиметричну федерацију, чиме су, објашњава Крестић, припремале терен за сецесију и разбијање заједничке државе. 

"Слутећи то зло које ће довести до распада земље, академци су хтели да сачувају Југославију у федеративним оквирима у којима би Србија била потпуно равноправна са осталим федеративним јединицама и не би била подређена и обеснажена аутономним покрајинама. Према томе, Меморандум није заговарао рушење већ очување Југославије", казао је Крестић. 

 

Milan
27.11.2017 • 16:25
Svedoci smo kako su sačuvali Jugoslaviju. Sada lažu da bi sačuvali obraz.
LaLala
27.11.2017 • 20:13
Obraz kao opanak.
Stara srbijanska izreka.
Zoran
28.11.2017 • 02:57
Sanu je sa svojim memorandumom dovela do raspada drzave.
EUR/RSD 117.5827
Најновије вести