АКО СТЕ НА ОВОМ СПИСКУ ВРАТИЋЕ ВАС СА ГРАНИЦЕ Пре него што кренете на пут, обавезно све добро проверите

Многи ће се за предстојеће празнике упутити ван граница Србије, а уколико планирате да путујете важно је да проверите да ли сте измирили све обавезе према држави.
1
Фото: Printscreen/MUP

Уколико нисте, може се десити да будете враћени са границе.

Наиме, по Закону, ко није платио казну, не може да добије или обнови нека документа, возачку или саобраћајну дозволу.

На самој граници, на излазу из Србије, може доћи и до непријатног сазнања да у систему постоји блокада због неплаћених казни и да због тога чак не можете да напустите земљу, те да будете враћени са границе ако је због неплаћене казне расписана потерница.

Због тога се догађа да цела породица у аутомобилу буде враћена због неплаћених казни од неколико хиљада динара.

Пут од казне за паркинг до потернице

Саобраћајна полиција и „Паркинг сервис“, уколико починиоцу прекршаја на лицу места не уруче казну, то чине искључиво слањем обавештења о прекршајном налогу на кућну адресу власника аутомобила, будући да се казне, од пре неколико година, не остављају закачене за брисаче.

Прекршајни налог ступа на снагу после 15 дана, а будући да се шаље поштом, постоји могућност да обавештење не стигне до власника.

Након што прекршајни налог ступи на снагу, у року од осам дана могуће је платити упола мању казну.

Било која неплаћена новчана казна, по прекршајном налогу или по неплаћеној новчаној казни која је изречена пресудом Прекршајног суда, може бити основ за издавање потернице, објашњавају стручњаци.

Фото: ilustracija/pixabay

Није битно о којој врсти прекршаја се ради или ком износу новчане казне, неплаћена казна може бити основ за подизање потернице.

Уколико се особа не одазива на судске позиве и због најмањег прекршаја, суд може да наложи полицији довођење, а уколико га полиција не нађе на адреси више пута, обавештава суд, који потом може да распише потерницу и о томе обавести све полицијске станице у Србији, истичу стручњаци.

Стога, полиција може да вам забрани излазак из земље само ако је за вама расписана потерница због неодазивања на судске позиве.

Ипак, постоји могућност да предупредите овакве непријатности и кроз неколико „кликова“ проверите да ли држава од вас нешто потражује.

Како да проверите да ли имате неку неплаћену казну?

Најлакше је уз помоћ „Регистра неплаћених казни и других новчаних износа“ који се налази на сајту Министарства правде.

Све неплаћене новчане казне, трошкови поступка и други новчани износи који су изречени правноснажном и извршном одлуком суда или путем коначног и извршног прекршајног налога се уписују у регистар новчаних казни.

Фото: Printscreen/rnk.sipres.sud.rs

У Регистар неплаћених казни евидентирају се све изречене новчане казне које нису плаћене у законски остављеном року.

Поред новчаних казни, евидентирају се и заштитне мере као што је забрана управљања возилом, казнени поени, рад у јавном интересу и опомене, као и укори и мера појачаног надзора над малолетником, објашњавају стручњаци.

Све што је потребно да урадите јесте да на страници https://rnk.sipres.sud.rs означите да сте „физичко лице“, потом упишете име, презиме и ЈМБГ у одговарајућа поља и кликнете на поље „Претрага“.

Претрага ове базе за у име других лица је кажњива.

Како се наводи на сајту, неовлашћено коришћење туђег Јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ) у сврху претраге Регистра представља кривично дело „Неовлашћено прикупљање личних података“ из члана 146 Кривичног законика за које је предвиђена казна затвора до годину дана као и прекршај из члана 57 Закона о заштити података о личности за које је предвиђена новчана казна за физичко лице од 5.000 до 50.000 динара.

Када се претрага заврши, уколико немате неплаћене казне, изаћи ће вам обавештење следеће садржине: „Нема резултата за задате критеријуме претраге!“

Како наводе стручњаци, подаци се уносе од стране писарнице Прекршајног суда у Београду на дневном нивоу, тако да уколико је нека казна плаћена она се брише из регистра.

Велики проблем представљају дани викенда, када не раде службе платног промета и судови, па тако све и да платите казну одмах то неће решити проблем јер је суд сигуран да је казна плаћена тек када се она појави на рачуну трезора као плаћена.

Фото: ilustracija/pixabay

Постоје ли други начини?

Други начин да возач провери да ли постоји нека казна за коју не зна, јесте да са личном картом оде на шалтер писарнице Прекршајног суда у Београду и тражи листинг предмета на своје име.

У Прекршајном суду у Београду кажу да тренутно имају хиљаде предмета због саобраћајних прекршаја, јављају београдски медији.

Грађани пре пута могу извадити и уверење о вођењу кривичног поступка којим доказују да се против њих (не)води кривични поступак и истрага пред основним, вишим судовима и јавним тужилаштвима, посебним одељењима за организовани криминал, Одељењем за ратне злочине и посебним одељењима за сузбијање корупције.

Цена потврде је 190 динара, а може да се поручи и преко портала еУправа.

Уколико је суд расписао потерницу за вама, то уверење можда и није од велике помоћи, будући да нема „снагу“.

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести