АЛИМС одобрио употребу Фајзер вакцине за децу од 12 до 15 година

БЕОГРАД: Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) одобрила је примену вакцине против ковида 19 производаца "Фајзер-Бионтех" за узраст од 12 до 15 година старости, саопштено је данас из АЛИМС-а.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

Агенција је данас разматрала допуну дозволе за Фајзерову вакцину на комисији за хумане лекове, и након што је потврђено да су се стекли сви законски услови, а пре свега, да су испуњени највиши стручни критеријуми који се односе на безбедност и ефикасност, донела је закључак да се ова вакцина може користити код популације узраста од 12 до 15 година у Србији.

Како се наводи, експерти АЛИМС-а су од подношења захтева са комплетном документацијом ригорозно контролисали све научне податке у овом контексту из клиничких испитивања која је произвођач спровео у другим државама.

Уз то су чланови комисије, стручњаци из области фармације и медицине, такође проверили све материјале пре него што је предмет стављен на дневни ред данашњег ванредног састанка комисије.

"Након позитивног мишљења Комисије за хумане лекове, АЛИМС је одобрио примену вакцине „Comirnaty“ против ковида 19 произвођача ''Фајзер-Бионтек'' за узраст 12-15 година старости", стоји у саопштењу.

У наредним данима ће се изменити и саставни делови дозволе – Сажетак карактеристика лека и Упутство за пацијента што ће бити објављено и на интернет страници Агенције – њњњ.алимс.гов.рс.

Комплетирањем свих ових поступака, могу започети активности других надлежних институција, стручних комисија и тела надлежних за имунизацију уопште, али и педијатрију, како би се испунили неопходни услови и дефинисали додатни критеријуми пре него што заиста започне примена вакцине на овом узрасту, односно имунизација деце против ковида 19, указују из АЛИМС-а.

"АЛИМС и њени стручњаци су овиме још једном показали да великим трудом и добром организацијом могу да благовремено доду до одговора на поједине захтеве, у потпуности поштујући све регулаторне захтеве и норме. А све то са циљем како би се заштитило здравље, па и животи грађана Србије, уз посебан опрез када је реч о осетљивим категоријама становништва као што су деца", закључује се у саопштењу.

EUR/RSD 117.3896
Најновије вести